Rekurencja
Tess: Niech (xn)n≥1 będzie ciągiem zdefiniowanym rekurencyjnie:
x1 = 1, xn+1 = 1 + 1/{1+xn}
. Udowodnij, że dla dowolnych m, n ∈ N+ zachodzi
2 + xmxn
xm+n = −−−−−−−−−−−−−−
xm + xn
6 lis 20:20
Adamm:
z tego co pamiętam, to dla takich ciągów można bardzo fajnie znaleźć postać
zwartą
6 lis 20:21
Adamm:
a dowód − pewnie jakoś indukcyjnie
6 lis 20:22
Tess: Czyli zrobić dla kilku kolejnych i znajdę postać zwartą?
6 lis 20:23
Tess: I jeszcze czy xm mam traktować tym samym wzorem co xn
6 lis 20:23
Adamm:
hm. No tak, to to samo przecież.
Indukcja względem m czy coś i pewnie będzie łatwo
6 lis 20:25
Tess: dzięki za wsparcie i podpowiedzi idę robić
6 lis 20:26
Adamm:
nie mam prostego rozwiązania, ale wymyśliłem takie
| | α(αxn+β)+β(γxn+δ) | |
xn+2 = |
| = |
| | γ(αxn+β)+δ(γxn+δ) | |
| | (α2+βγ)xn+(αβ+βδ) | |
= |
| |
| | (αγ+δγ)xn+(βα+δ2) | |
α = γ = δ = 1, β = 2
| | 1+2 | | | |
wtedy x2 = |
| możemy utożsamić z | |
| | 1+1 | | |
żeby obliczyć x
n, użyjemy diagonalizacji
| | | | | |
det( | −λ | ) = (1−λ)2−2 = 0 ⇒ λ = 1±√2 |
| | | |
a = 1+
√2, b = 1−
√2
| | | 2(an+bn) 2√2(an−bn) | | | √2(an−bn) 2(an+bn) | |
| |
xn+1 = (1/4) | |
| | |
| | an+1+bn+1 | |
xn+1 = 2 |
| |
| | an(a+1)+bn(1+b) | |
6 lis 21:18
Adamm:
albo, jeśli zapisać y
n = a
n+b
n, to mamy
6 lis 21:20
jc: | | 2+xy | |
xPy = |
| jest działaniem łącznym, przemiennym, elementem neutralnym jest ∞. |
| | x+y | |
elementem przeciwnym do x jest −x.
RU{
∞} tworzy grupę z działaniem P.
Równość mówi, że n1 + m1 = (n+m)1,
(1P1P...P1) P (1P1P...P1)=1P1P...P1
(suma n "jedynek" plus suma m "jedynek" to suma n+m jedynek)
Równość wynika tylko z łączności działania.
6 lis 23:30
Mariusz:
Równanie
| | 1 | |
x1 = 1, xn+1 = 1 + |
| |
| | 1+xn | |
można sprowadzić do liniowego podstawieniem
7 lis 01:38
Mariusz:
| | 1 | |
x1 = 1, xn+1 = 1 + |
| |
| | 1+xn | |
| | zn+1 | | zn+1 | |
− |
| = |
| |
| | zn+2 | | 2zn+1−zn | |
| | zn+2 | | 2zn+1−zn | |
− |
| = |
| |
| | zn+1 | | zn+1 | |
z
n+2=−2z
n+1+z
n
z
0=c
0
z
1=c
1
z
n+2=−2z
n+1+z
n
Z(x)=∑
n=0∞z
nx
n
∑
n=0∞z
n+2x
n+2=∑
n=0∞−2z
n+1x
n+2+∑
n=0∞z
nx
n+2
∑
n=0∞z
n+2x
n+2=−2x(∑
n=0∞z
n+1x
n+1)+x
2(∑
n=0∞z
nx
n)
∑
n=0∞z
nx
n−c
0−c
1x=
−2x(∑
n=0∞z
nx
n−c
0)+x
2(∑
n=0∞z
nx
n)
Z(x)−c
0−c
1x=−2xZ(x)+2c
0x+x
2Z(x)
Z(x)(1+2x−x
2)=c
0+(2c
0+c
1)x
| | c0+(2c0+c1)x | |
Z(x)= |
| |
| | (1+x)2−2x2 | |
| | c0+(2c0+c1)x | |
Z(x)= |
| |
| | (1−(−1+√2)x)(1−(−1−√2)x) | |
| A | | B | | c0+(2c0+c1)x | |
| + |
| = |
| |
| 1−(−1+√2)x | | 1−(−1−√2)x | | (1−(−1+√2)x)(1−(−1−√2)x) | |
A(1−(−1−
√2)x)+B(1−(−1+
√2)x)=c
0+(2c
0+c
1)x
A+B=c
0
(−1−
√2)A+B(−1+
√2)=−2c
0−c
1
−A−B−
√2A+
√2B=−2c
0−c
1
A+B=c
0
−c
0−
√2A+
√2B=−2c
0−c
1
A+B=c
0
−
√2A+
√2B=−c
0−c
1
√2A+
√2B=
√2c
0
−
√2A+
√2B=−c
0−c
1
2
√2B=(
√2−1)c
0−c
1
−
√2A−
√2B=−
√2c
0
−
√2A+
√2B=−c
0−c
1
−2
√2A=(−1−
√2)c
0−c
1
| | √2 | |
Z(x)= |
| ((√2+1)c0+c1)(∑n=0∞(−1+√2)nxn) |
| | 4 | |
| | √2 | |
+ |
| ((√2−1)c0−c1)(∑n=0∞(−1−√2)nxn) |
| | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
zn= |
| ((√2+1)c0+c1)(−1+√2)n+ |
| ((√2−1)c0−c1)(−1−√2)n |
| | 4 | | 4 | |
7 lis 03:09
jc: | | 2x + 2y + 2z +xyz | |
Łączność: (x P y) P z = |
| =x P (y P z) |
| | 2+xy+yz+zx | |
x
1 = 1, x
n+1 = x
n P 1
x
n = 1 P 1 P ... P 1 = n 1
| | 2 + xnxm | |
xn P xm = xn+m, inaczej |
| =xn+m |
| | xn+xm | |
7 lis 07:21
jc: Wzór ogólny.
| | 2+xy | |
z= |
| , x=√2/u, y=√2/v, z=√2/w |
| | x+y | |
Rozpoznajemy wzór na th sumy lub na relatywistyczne dodawanie prędkości.
x
n=
√2/th nt, gdzie t dobrane jest tak, aby th t =
√2.
| | (√2+ 1)n + (1 − √2)n | |
Wynik = xn = √2 |
| |
| | (√2+ 1)n − (1 − √2)n | |
7 lis 09:38
Adamm:
Mylę się, czy aby P nie jest łączne?
| | 2+xy | | 2(x+y)+(2+xy)z | |
(xPy)Pz = |
| Pz = |
| |
| | x+y | | 2+xy+z(x+y) | |
| | 2+yz | | 2(y+z)+2(2+yz)x | |
xP(yPz) = xP |
| = |
| |
| | y+z | | 2+yz+x(y+z) | |
xP(yPz) = (xPy)Pz
⇔
[2(y+z)+2(2+yz)x][2+xy+z(x+y)]−[2(x+y)+(2+xy)z][2+yz+x(y+z)] = 0
4x+2x
2y+2x
2z+4xyz+x
2y
2z+x
2yz
2+xy
2z
2 = 0
no to nie jest dla każdego x, y, z
7 lis 10:23
jc: Mała usterka w liczniku drugiego ułamka: zamiast 2(2+yz)x, powinno być x(2+yz).
7 lis 10:32
Adamm:
Przepraszam, oczywiście jest łączne. Wina leży po stronie programów online
do redukowania wielomianów (nie bardzo działają).
7 lis 10:34
Mariusz:
"Czyli zrobić dla kilku kolejnych i znajdę postać zwartą?"
6 lis 2019 20:23
Gdy wypiszesz kilka kolejnych wyrazów to możesz
ułożyć równanie rekurencyjne na ciąg liczników oraz równanie rekurencyjne na ciąg mianowników
Równania rekurencyjne zapisujesz w postaci układu równań i rozwiązujesz go
Dostaniesz wtedy rozwiązanie tożsame z rozwiązaniem Adama
7 lis 13:33
Mariusz:
| | 1 | |
x1 = 1, xn+1 = 1 + |
| |
| | 1+xn | |
| | ln+1 | | 1 | |
l1 = 1,m1 = 1, |
| = 1 + |
| |
| | mn+1 | | | |
l
1 = 1,m
1 = 1,
l
n+1=l
n+2m
n
m
n+1=l
n+m
n
x
n=X
n−1x
1
7 lis 14:11
Tess: Przepraszam was ale w sumie to czytam i czytam i nie rozumiem co tu się dzieje
12 lis 20:19