xyz:
2 sposoby na rozwiazanie tego
1) drzewko
2) symbol newtona
Rozwiaze symbolem newtona bo nie chce mi sie rysowac.
1
o Przypadek pierwszy−wylosowalismy kule biala:
| | | | 6 | |
− Prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej: |
| = |
| |
| | | | 16 | |
− Wtedy wkladamy ja z powrotem i dokladamy dodatkowo 5 kul bialych,
zatem w urnie teraz mamy 11 bialych, 10 czarnych, razem 21.
− Losujemy 2 kule, prawdopodobienstwo wylosowania 2 roznokolorowych kul:
| | 6 | | 11 | |
Zatem Prawdopodobienstwo sytuacji 1o: |
| * |
| |
| | 16 | | 21 | |
2
o Przypadek drugi−wylosowalismy kule czarna:
| | | | 10 | |
− Prawdopodobienstwo wylosowania kuli czarnej: |
| = |
| |
| | | | 16 | |
− Wtedy wkladamy ja z powrotem i dokladamy dodatkowo 5 kul czarnych,
zatem w urnie teraz mamy 6 bialych, 15 czarnych, razem 21.
− Losujemy 2 kule, prawdopodobienstwo wylosowania 2 roznokolorowych kul:
| | 6*15 | | 6*3 | | 3*3 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10*21 | | 2*21 | | 21 | | 7 | |
| | 10 | | 3 | |
Zatem Prawdopodobienstwo sytuacji 2o: |
| * |
| |
| | 16 | | 7 | |
Wynik to suma obu warunkow czyli suma 1
o i 2
o
| 6 | | 11 | | 10 | | 3 | |
| * |
| + |
| * |
| |
| 16 | | 21 | | 16 | | 7 | |
Poprzez B1 mozesz nazwac sytuacje wylosowania (tej pierwszej kuli) jako bialej
a przez B2 jako czarnej
A − prawdopodobieństwo tego, że wylosowane kule będą różnych kolorów (to jest wynikowe
zdarzenie)
| | 6 | | 11 | | 10 | | 3 | |
Zatem P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = ... (poskracaj) |
| | 16 | | 21 | | 16 | | 7 | |