Pytanie
5-latek: mam rownanie
cosx−sinx=0
wiem ze moge podzielic lewa strone rownania przez sinx
dostane wtedy
ctgx−1=0
ctgx=1
Moje pytanie brzmi
Dlaczego mozemy bez obawy dzielenia przez 0 podzielic?
prosze o dokladne wytlumaczenie
6 lis 20:08
janek191:

Lepiej zapisać:
cos x = sin x
itd.
6 lis 20:13
5-latek: Chcialem odpowiedz na pytanie bo to janek191 znam
6 lis 20:14
ABC:
bo jeśli sin x=0 to |cos x|=1 więc sin x≠cos x, czyli dzieląc nie zgubisz żadnych pierwiastków
6 lis 20:15
5-latek: dziekuje
6 lis 20:16
janek191:
Podzielić można przy założeniu,że sin x ≠ 0.
6 lis 20:16
5-latek: Dziekuje
janek191
6 lis 20:19
Mila:
Jeśli lubisz się męczyć, to tak możesz rozwiązać:
| | π | | π | |
sin |
| *cosx−cos |
| sinx=0 |
| | 4 | | 4 | |
============
rozwiąż
6 lis 20:58
5-latek: Dobry wieczor
6 lis 21:23
Mila:

Witam ciepło.
6 lis 21:59