monotoniczność ciagu
xyz: Sprawdź monotoniczność ciągu: a= 1/n!+1
6 lis 20:07
janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = |
| czy an = |
| + 1 ? |
| | n ! + 1 | | n ! | |
6 lis 20:09
janek191:
Oba ciągi są malejące
6 lis 20:09
xyz: Ta druga jedynka w mianowniku
6 lis 20:11
5-latek: Wyrazy ciagu sa dotatnie wiec mozesz sprawdzic badajac iloraz U{an+1}[an}
(n+1)!= n!*(n+1)
6 lis 20:11
xyz: A jak to rozpisać?
6 lis 20:11
6 lis 20:13
xyz: I potem trzeba podzielić an+1 przez an?
6 lis 20:22
xyz:
malejacy gdy
an+1 − an < 0
6 lis 21:57
xyz: tej , to moj nick... : (
a tak btw
mozesz tez
dla a
n ≠ 0 (a to jest w naszym zadaniu spelnione dla n ≠ 1)
mozesz
a
n+1 − a
n < 0
a
n+1 < a
n /:a
n
czyli mozesz tez podzielic i zobaczyc co wyjdzie
6 lis 21:58
xyz: Dzięki
6 lis 22:40