Przekształcenie wzoru
Marcin: Problem z osiągnięciem prawidłowego wyniku.
Robiąc zadanie z fizyki powinienem otrzymać wynik v = √vx{2} + vy2
vx = rω − rωcosωt
vy = rωsinωt
Wynik powinien wyjść v = 2rωsinωt2 jednak nie mam pojęcia jak do niego dojść
6 lis 19:19
Marcin: Powinno być v = √vx2 + vy2
6 lis 19:20
Marcin: vx to składowa prędkości wzdłuż osi OX, a vy składowa wzdłuż OY
6 lis 19:21
jc: Korzystasz ze wzoru:
1−cos 2a = 2sin2a
który wynika ze wzoru
cos 2a = cos2a − sin2a=1−2sin2a
6 lis 19:26
Marcin: @jc dzięki. Tylko że mam problem też żeby dojść do prawidłowego kroku pośredniego, który mam
zapisany jako v = √2rω√1−cosωt
6 lis 19:33
jc:
v
x2+v
y2=r
2w
2[ (1−cos wt)
2 + sin
2wt] =r
2w
2 [1−2cos wt + cos
2wt + sin
2wt]
| | wt | |
=r2w2[2−2cos wt] = 4r2t2sin2 |
| |
| | 2 | |
6 lis 19:38
Marcin: Bardzo Ci dziękuję za pomoc
6 lis 19:46