ciągi
mat2: Wskaż dla jakich n wyrazy ciągu: a= 4n−1/5−2n różnią się od granicy tego ciągu o mniej niż
1/400.
6 lis 19:19
5-latek: Granica tego ciagu jest (−2)
Chyba nie takie polecenie
6 lis 19:23
mat2: Tak, granica wynosi −2
6 lis 19:25
mat2: Polecenie jest ok
6 lis 19:33
ABC:
no to zapisuj warunek |an−g|<ε
6 lis 19:34
jc: No, nie wiem. Wg mnie rozbieżny
6 lis 19:39
ABC:
| | 4n−1 | |
ten co on podał rozbieżny, niech pisze warunek dla |
| |
| | 5−2n | |
6 lis 19:40
mat2: Czyli po prostu nie ma granicy?
6 lis 19:44
ABC:
ten który ty podałeś rozbieżny , ten który ja napisałem 19:40 ma granicę −2
6 lis 19:45
mat2: Ale to są 2 te same ciągi
6 lis 19:48
mat2: I ten podany przeze mnie faktycznie ma granicę równą −2, rospisywałam a−g< ε, ale wychodzi mi
błędny wynik
6 lis 19:51
janek191:
O 19.19 zapisano
an = 4 n − 15 −2 n = 2 n − 15 → +∞, dla n →∞
6 lis 19:52