Monotoniczność ciągu
Pogin: W zadaniu pojawia się wyrażenie n > n0. Co ono oznacza i jak wyliczyć n0 ?
6 lis 19:05
ABC:
podaj całą treść
6 lis 19:12
Pogin: Wykaż, że dla n > n0, ciąg (an) jest monotoniczny. Oblicz n0
an = 8n+34n+5
6 lis 19:18
ABC:
zbadaj znak różnicy an+1−an i się okaże jakie powinno być to n0
6 lis 19:21
Pogin: Nadal nie wiem skąd wziąć n0.
Po przeliczeniu tego równania otrzymuje równanie kwadratowe w mianowniku, którego delta jest
mniejsza od 0
6 lis 19:53
ABC:
nie może być mniejsza od zera licz tyle razy aż będzie większa
6 lis 19:55
Pogin: Mój błąd, oczywiście jest większa od 0, ale który pierwiastek wybrać jeżeli oba są ujemne?
6 lis 20:05
ABC:
| | 8n+3 | |
ten ciąg to an= |
| ? |
| | 4n+5 | |
jeśli tak to możesz go przekształcić do postaci
| | 8n+10−7 | | 7 | |
an= |
| =2− |
| |
| | 4n+5 | | 4n+5 | |
z tej postaci właściwie to widać monotoniczność
6 lis 20:12
Pogin: Wiem jaka jest monotoniczność, zależy mi cały czas na podaniu czym jest n0, do czego nie
potrafię dojść
6 lis 20:16
ABC:
ciąg jest rosnący , czyli n
0=1, chyba że numerujesz wyrazy ciągu od a
0
6 lis 20:21