ciagi i granice
aj: Zapisz w najprostszej postaci an = 12 + 22 + 32 + ... + n2.
6 lis 18:56
6 lis 18:58
aj: Skąd ten wzór?
6 lis 18:58
ABC:
wyprowadzałem go wiele razy to pamiętam
6 lis 18:59
aj: A może chociaż jakaś podpowiedź, z czego skorzystać, by go wyprowadzić?
6 lis 19:00
6 lis 19:02
ABC:
sposobów jest wiele, było o tym niedawno na forum, można sumą teleskopową czy też zaburzaniem
sum, można od strony wielomianów interpolacyjnych, a można funkcji zespolonych nawet użyć
6 lis 19:03
Adamm:
no, ABC
a ten sposób widziałeś?
moim zdaniem najlepszy
6 lis 19:06
ABC:
no technicznie to elegancki jest
6 lis 19:09
jc: To też wzór teleskopowy:
6 lis 19:18
Mila:
Wykorzystujemy sumę :∑(k=1do n)k
3
1) S
n=∑
nk=1(k
3)
2) S
n+1=
Sn+(n+1)3
lub
S
n+1=1+∑
k=2n+1(k
3)=
1+∑ k=1n(k+1)3
1+∑ k=1n(k+1)3)=
Sn+(n+1)3⇔
1+∑
k=1n(k
3+3k
2+3k+1)=S
n+n
3+3n
2+3n+1⇔
S
n+3*∑
k=1n(k
2)+3*∑
k=1n(k) +n=S
n+n
3+3n
2+3n
| | n*(n+1) | |
3*∑ k=1n(k2)+3* |
| =n3+3n2+2n |
| | 2 | |
| | 3n2+3n | |
3*∑ k=1n(k2)=n3+3n2+2n− |
| |
| | 2 | |
| | 2n3+3n2+n | |
3*∑ k=1n(k2)= |
| |
| | 2 | |
| | n*(n+1)*(2n+1) | |
∑ k=1n(k2)= |
| |
| | 6 | |
==========================
6 lis 22:42
Mariusz:
Na ważniaku mają , proponują tam między innymi rachunek różnicowy
Ja proponowałbym zapisać sumę w postaci równania rekurencyjnego
i rozwiązać je np funkcją tworzącą
a
0=0
a
n=a
n−1+n
2
Teraz możemy to równanie sprowadzić do jednorodnego zwiększając jego rząd
a
0=0
a
n=a
n−1+n
2
a
n=a
n−1+n
2
a
n−1=a
n−2+(n−1)
2
a
n−a
n−1=a
n−1−a
n−2+n
2−(n
2−2n+1)
a
n=2a
n−1−a
n−2+2n−1
a
n−1=2a
n−2−a
n−3+2(n−1)−1
a
n−a
n−1=2a
n−1−a
n−2−2a
n−2+a
n−3+2n−1−(2n−3)
a
n=3a
n−1−3a
n−2+a
n−3+2
a
n−1=3a
n−2−3a
n−3+a
n−4+2
a
n−a
n−1=3a
n−1−3a
n−2+a
n−3−3a
n−2+3a
n−3−a
n−4
a
0=0
a
1=1
a
2=5
a
3=14
a
n=4a
n−1−6a
n−2+4a
n−3−a
n−4
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=4∞a
nx
n=∑
n=4∞4a
n−1x
n+∑
n=4∞−6a
n−2x
n+
∑
n=4∞4a
n−3x
n+∑
n=4∞−a
n−4x
n
∑
n=4∞a
nx
n=4x(∑
n=4∞a
n−1x
n−1)−6x
2(∑
n=4∞a
n−2x
n−2)
+4x
3(∑
n=4∞a
n−3x
n−3)−x
4(∑
n=4∞a
n−4x
n−4)
∑
n=4∞a
nx
n=4x(∑
n=3∞a
nx
n)−6x
2(∑
n=2∞a
nx
n)
+4x
3(∑
n=1∞a
nx
n)−x
4(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−0−x−5x
2−14x
3=4x(∑
n=0∞a
nx
n−0−x−5x
2)
−6x
2(∑
n=0∞a
nx
n−0−x)+4x
3(∑
n=0∞a
nx
n−0)−x
4(∑
n=0∞a
nx
n)
A(x)−x−5x
2−14x
3=4x(A(x)−x−5x
2)−6x
2(A(x)−x)+4x
3A(x)−x
4A(x)
A(x)(1−4x+6x
2−4x
3+x
4)=x+5x
2+14x
3−4x
2−20x
3+6x
3
A(x)(1−4x+6x
2−4x
3+x
4)=x
2+x
(1−x)
2=1−2x+x
2
(1−x)
2−3(1−x)=−2+x+x
2
(1−x)
2−3(1−x)+2=x
2+x
| | 1 | | 3 | | 2 | |
A(x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)3 | | (1−x)4 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | −2 | |
∑n=0∞(n+1)nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=1∞(n+1)nxn−1= |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+2)(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+2)(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)3 | |
| d | | d | | 2 | |
| (∑n=0∞(n+2)(n+1)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)3 | |
| | −3 | |
∑n=0∞(n+2)(n+1)nxn−1=2 |
| (−1) |
| | (1−x)4 | |
| | 3 | |
∑n=1∞(n+2)(n+1)nxn−1=2 |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 6 | |
∑n=0∞(n+3)(n+2)(n+1)xn= |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | |
A(x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)3 | | (1−x)4 | |
| | 3 | |
A(x)=∑n=0∞(n+1)xn+∑n=0∞− |
| (n+2)(n+1)xn+ |
| | 2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞ |
| (n+3)(n+2)(n+1)xn |
| | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
A(x)=∑n=0∞((n+1)− |
| (n+2)(n+1)+ |
| (n+3)(n+2)(n+1))xn |
| | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
an=(n+1)− |
| (n+2)(n+1)+ |
| (n+3)(n+2)(n+1) |
| | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
an=(n+1)(1− |
| (n+2)+ |
| (n+3)(n+2)) |
| | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
an=(n+1)((1− |
| n−3+ |
| (n2+5n+6)) |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
an=(n+1)( |
| n2+ |
| n+1−3+2) |
| | 3 | | 6 | |
6 lis 23:13