Logarytmy
Werve: Niech log 2 =a oraz log 3 = Oblicz logarytmy i przedstaw za pomocą a i b:
log 0,15
log 7,5
6 lis 18:31
5-latek: log5=1−a
6 lis 18:34
ABC:
log 0,15= log(1,5/10)=log 1,5 −log 10 =log(3/2)−1= log 3− log 2 −1 =b−a−1
drugie jakoś podobnie
6 lis 18:36
5-latek: | | 15 | |
log0,15= log |
| = log15−log100 |
| | 100 | |
log15= log3*5 = log3+log5= b+1−a
log100=2
6 lis 18:38
6 lis 18:46
ABC:
fałszywy małolat, końcowy wynik jet zły
6 lis 18:48
ABC:
log7,5=log(15/2)= log 15− log 2=log 3+log 5− log 2= b+1−a−a=b−2a+1
6 lis 18:51
5-latek: Dlaczego ?
6 lis 18:53
5-latek: Mozna tez tak
nie jestem falszywy

W zyciu staram sie tez taki byc
6 lis 18:55
ABC:
bo mój jest dobry a twój jest inny hehe nie ma jak skromność

a poważnie to pierwsza linijka18:38 jest sprzeczna z ostatnią
6 lis 18:56
5-latek: Ajjj faktycznie
6 lis 18:57