log
log:
Porownaj:
Jak mam do porownania 2 wartosci, to moge nalozyc na nie logarytm i wtedy bedzie prosciej je
porownac?
Jak to by wygladalo?
6 lis 17:30
Bleee:
A czym tutaj jest n
6 lis 17:34
log:
Powinno byc a zamiast n.
6 lis 17:56
log:
Ale czy nakladanie logarytmu jest pomocne?
6 lis 18:48
ABC:
sprawdź sam , odważ się wykonać ten eksperyment
6 lis 18:54
Adamm:
| | a(a−1)(a−2) | | a3 | |
g(a) = |
| ~ |
| |
| | 3! | | 3! | |
| | √2πa(a/e)a | |
f(a) ~ |
| = √2(2/(ae))a/2→0 |
| | √πa(a/(2e))a/2aa | |
6 lis 18:58
Adamm:
| | 2 | |
właściwie to f(a) ~ √2e( |
| )a/2 |
| | ae | |
6 lis 18:59
log:
Tutaj nalozenie logarytmu raczej by nie pomoglo.
6 lis 19:26
log:
| | a3 | | 2 | |
Czyli |
| →∞ oraz √2e( |
| )a/2→0. |
| | 6 | | ae | |
a−>
∞
Zatem f(a) jest rzedu mniejszego niz g(a) tak?
6 lis 19:38
log: f(a)=o(g(a))
6 lis 19:39
log: Dobrze?
6 lis 20:10
Adamm:
tak
6 lis 20:20