Rozwiązać równanie
Alex: 5* (125)sin2x + 4*5cos2x = 2512sin2x
6 lis 15:42
ICSP: 5
1 − 2sin2(x) + 4 * 5
cos(2x) = 5
sin(2x)
5
cos(2x) + 1 = 5
sin(2x)
z różnowartościowości mamy
cos(2x) + 1 = sin(2x)
sin(2x) − cos(2x) = 1
...
6 lis 15:48
Alex: Dziękuje
6 lis 15:54
Cy-57MAKS: | | 1 | |
5* |
| sinx= 51*5−2sin2x= 51−2sin2x= 5cos2x |
| | 25 | |
25
1/2sin2x= (5
2)
1/2sin2x= 5
sin2x
6 lis 15:58
Cy-57MAKS: Chcialbym to dokonczyc po swojemu
Dostaje
5
cos2x+4*5
cos2x= 5
sin2x
5
c0s2x(4+1)= 5
sin2x
5*5
cos2x= 5
sin2x
5
1+cos2x= 5
sin2x
Korzystam z roznowartosciowosci funkcji wykladniczej
1+cos(2x)= sin(2x)
cos(2x)−sin(2x)=−1 /*(−1)
−cos2x+sin(2x)=1
sin(2x)−cos(2x)=1
sin(2x)= cos(π/2−2x)
| | π | |
cos( |
| −2x)−cos(2x)= ( zle tutaj sie zapisuje wiec zapisze po obliczeniu dostane = |
| | 2 | |
Przy tym troche stanalem
6 lis 16:47
Cy-57MAKS: | 1 | | 1 | |
| *[cos(2x)−cos(π/2−2x)]=− |
| |
| 2 | | 2 | |
No i kolo sie zamyka
6 lis 17:33
Cy-57MAKS:
6 lis 17:50
Alex: Dzięki wielkie
6 lis 18:11
5-latek: Ale to wcale nie doszlismy do rozwiazania
Cyba trzeba bedzie zapamietac wzor
| | π | | π | |
sinx+cosx= √2sin( |
| +x)= √2( |
| −x) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
cosx−sinx= √2cos( |
| +x)= √2sin( |
| −x) |
| | 4 | | 4 | |
Trzeba bedzie znalezc w ksiazce jak je sobie wyprowadzic
6 lis 18:17
ICSP: −2sin(π/4) sin(π/4 − 2x) = 1
| | √2 | | π | |
−2 * |
| * [− sin(2x − |
| ] = 1 |
| | 2 | | 4 | |
6 lis 19:04
5-latek: Dziekuje i dopytam
−2sin(π/4)*sin (π/4−2x)
√2*[−sin(π}{4}−2x)]
bo −sinα= sin(−α) ogolnie
6 lis 19:21
Tadeusz:
... można i bez tych wzorów
5−2sin2x+1+4*5cos2x=5sin2x
5*5cos2x=5sin2x ⇒ cos2x+1=sinx ⇒ 2cos2x=2sinxcosx
2cosx(cosx−sinx)=0 itd
6 lis 19:29
Tadeusz:
... oczywiście "zjadlem" dwójkę
cos2x+1=sin2x
6 lis 19:32
5-latek: tak domyslilem sie
6 lis 19:39