Całki niewłaściwe 1 rodzaju
Asad: Witam, mam problem z rozwiązaniem całki niewłaściwej 1 rodzaju.
∫ dx/(x
2−x)=lim ∫−1/x +∫1/(x−1)= −ln(x)+ ln(x−1) Tu pod lim oczywiście powinno być że T dąży
do nieskończoności
Rozbiłem ją na dwa ułamki proste i potem scałkowałem.
Całka jest w przedziale od 2 do nieskończoności. Nieskończoność oznaczę jako "T"
−ln(T) −ln(2)+ ln(T−1)− ln(2−1)=

Wychodzi tu nieskończoność minus nieskończoność a z tego co mi wiadomo tak nie może być.
6 lis 14:16
ICSP: Rzeczywisty logarytm jest ciągły.
| | T − 1 | |
ln( |
| ) → ln(1) = 0 gdy T → ∞ |
| | T | |
6 lis 14:18
Asad: Nie rozumiem
6 lis 14:31
jc: Co to jest nieskończoność?
Wychodzi różnica ln(T−1) − ln T = ln(1−1/T).
ICSP napisał, że logarytm jest funkcją ciągłą: lim ln f(T) = ln lim f(T).
6 lis 14:35
ICSP: Wzór na różnice logarytmów:
| | a | |
log(a) − log(b) = log( |
| ) |
| | b | |
6 lis 14:35
Asad: Wszystko już jasne, dziękuje
6 lis 14:41