Udownodnij
Kuba152: Wykaż, że jeżeli boki trójkąta mają długości odpowiednio a, b, c i spełniona jest równość
| 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| = |
| , to jeden z kątów ma miarę 60°. |
| a+b | | b+c | | a+b+c | |
5 lis 21:20
Adamm:
zgaduję że po wymnożeniu dostaje się jakiś wzór cosinusów
5 lis 21:26
Adamm:
(b+c)(a+b+c)+(a+b)(a+b+c) = 3(a+b)(b+c)
(b+c)(a+b)+c(b+c)+a(a+b)+(a+b)(b+c) = 3(a+b)(b+c)
c(b+c)+a(a+b) = (a+b)(b+c)
cb+c2+a2+ab = ab+b2+ac+bc
c2+a2−ac = b2
no i z wzoru cosinusów...
5 lis 21:31
Kuba152: Dziękuję !
5 lis 21:38