Rownanie
Cy-57MAKS: | | π | |
tgx=0 dla x= |
| +kπ ze wzgledu na cosinus |
| | 2 | |
| | 1−tg2(0,5x) | |
cos x= |
| ≠0 |
| | 1+tg2(0,5)x | |
Teraz kiedy to wyrazenie ≠0?
5 lis 17:23
Cy-57MAKS: Mam ze x≠(2k+1)π
Nie moge dojsc dlaczego
5 lis 17:25
Mila:
Daj skan zadania.
5 lis 17:38
Mila:
x≠π+2kπ⇔
x≠π*(2k+1), k∊C
5 lis 17:41
ABC:
małolat chyba dziś wypił dużo soku z marchwi bo zmienił kolor
5 lis 17:43
Mila:
I pisze głupstwa
5 lis 17:48
Cy-57MAKS: Dobry wieczor

Rozwiaz rownanie
doszedlem do takiej postaci
Teraz albo skorzystam
| | 1 | | 1−cosx | |
|tg |
| x|= √ |
| |
| | 2 | | 1+cosx | |
| | 1−tg2(0,5x) | |
albo cos x= |
| |
| | 1+tg2(0,5x) | |
Chcialem skorzystac z tego drugiego wzoru
5 lis 17:50
5 lis 17:55
Cy-57MAKS: | 1−cosx | | 12 | |
| = |
| tg(0,5x) |
| cosx | | 13 | |
Lewa strona po wykonaniu obliczen wyszla mi tak
| 2tg2(0,5x) | | 1+tg2(0,5x) | | 2tg2(0,5x) | |
| * |
| = |
| |
| 1+tg2(0,5x) | | 1−tg2(0,5x) | | 1−tg2(0,5x) | |
| 2tg2(0,5x) | | 12 | |
| = |
| tg(0,5x) |
| 1−tg2(0,5x) | | 13 | |
| | 12 | |
2tg2(0,5x)= |
| tg(0,5x)(1−tg2(0,5x)) |
| | 13 | |
| 12 | | 12 | |
| tg3(0,5x)+2tg2(0,5)x− |
| tg(0,5)x =0 |
| 13 | | 13 | |
12tg
3(0,5x)+26tg
2(0,5x)−12tg(0,5)x=0
tg(0,5)=u i u∊(no wlasnie do czego nalezy? ) pierwsze pytanie
12t
3+26t
2−12t=0
t(12t
2+26t−12)=0
t=0 lub 12t+26t−12=0
Δ= 26
2+4*144= 1252
5 lis 18:11
Cy-57MAKS: czy dotad jest dobrze ?
Plus odpowiedz na moje pytanie .
5 lis 18:15
Mila:
Dobrze, ale bardzo to skomplikowałeś.
| | x | |
cos x≠0 i cos |
| ≠0 ⇔.... |
| | 2 | |
| | x | |
na tg |
| i cosx masz już nałożone ograniczenia |
| | 2 | |
| | x | |
tg |
| ma wartości ∊(−∞, ∞) , wyłączysz z rozwiązań , te które wyrzucono z dziedziny |
| | 2 | |
| 21/cosx | |
| =2(12/13)*tg(x/2 ) /*2 |
| 2 | |
2
1/cosx=2
(12/13)tg(x/2) +1
======================
5 lis 18:45
Cy-57MAKS: To wyszlo mi tak samo
Milu
t=0 i 12t
226t−12=0
Δ= 1252 \
√1252= 2
√313
| | −26−2√313 | |
licze t1= |
| = −2,56 |
| | 24 | |
Wracam do podsatwienia
tg(0,5x)=0
x=2kπ
tg(0,5)x=0,391
tg(0,5x)= tg22
o+kπ
x≈44
o+2kπ
2,56 to≈ tg69
o
to −2,56 ≈tg111
o
tg(0,5x)= tg111
o+kπ
x=tg222
o+2kπ
Prosze sprawdz
5 lis 19:27
Cy-57MAKS: natomiast w opdpowiedzi mam tak
x1=k*360o to by sie zgadzalo
x2= 42o,42' +k*180o
to kąt by sie prawie zgadzal bo to przyblizenie wzialem tylko ze u mnie 2kπ a tam samo kπ
Chociaz tg2220= tg42o
czyli x2 i x3 wyszloby to samo tylko to 2kπ u mnie jest
5 lis 19:35
Cy-57MAKS: Milu prosze sprawdz albo dokoncz swoim sposobem
5 lis 20:37
Mila:
Dobrze masz .
5 lis 20:38
Cy-57MAKS: dziekuje
5 lis 20:39