Dylemat
Cy-57MAKS:

Rozwazmy sytuacje ogolna
mamy roznanie mx
2+bx+c=0
mamy znalezc wartosc parametru m dla ktorego pierwiastki tego rowniania sa wieksze od
zalozonej jakiejs liczby
Sytuacja nr 1
m>0 parabola ramina w gore Niech ta liczba bedzie np (−3)
| | −b | |
wiercholek paraboli |
| >−3 |
| | 2a | |
mf(−3)>0
Sytuacja nr2 (czerwona parabola m<0 ramiona w dol
| | −b | |
Tez wierzcholek |
| >−3 |
| | 2a | |
Teraz wedlug mnie powinno byc
mf(−3)<0
a w ksiazce mam mf(−3)>0
5 lis 12:27
Jerzy:
Cześć

Masz trzy warunki:
1) Δ > 0
2) x
w > − 3
3) m*f(−3) > 0
bo, dla m < 0 , f(−3) < 0 , czyli m*f(−3) > 0
dla m > 0 , f(−3) > 0 , czyli m*f(−3) > 0
5 lis 12:34
Adamm: pozostaje jeszcze przypadek m = 0
5 lis 12:38
Cy-57MAKS: Dzien dobry
Jerzy 
Nie moglem tego zalapac .
Teraz juz wiem. Po prostu mnozymy liczbe ujemna przez ujemna
dziekuje .
5 lis 12:38
Jerzy:
@Adamm , trzeci warunek eliminuje m = 0
5 lis 12:40
Adamm: zauważ że podświadomie założyłeś m≠0
5 lis 12:41
Adamm:
podświadomie?... chyba złe słowo
lepiej pasuje, pośrednio
5 lis 12:43
Cy-57MAKS: Witam
Adamm
Nie mam nic wspomniane w rozwiazaniu o przypadku m=0
Wtedy mamy rownanie liniowe bx+c=0
bx=−c
I teraz to nasze wyliczone x musi byc w tym przypadku >(−3) ?
5 lis 12:44
Adamm: tak, dla b≠0
5 lis 12:45
Cy-57MAKS: Dziekuje .
5 lis 12:46
Jerzy:
W treści zadania jest napisane "pierwiastki" , a funkcja liniowa może mieć maksimum jeden.
5 lis 12:47
Adamm:
pierwiastki nie oznacza koniecznie dwa lub trzy lub więcej
może to być w znaczeniu, jakiekolwiek pierwiastki jakie są
a funkcja liniowa faktycznie może mieć więcej pierwiastków niż 1, w przypadku
gdy jest tożsamościowo zerem
5 lis 12:50
Jerzy:
Racja, jeden lub nieskończenie wiele.
5 lis 12:55