nastepne wyrazenie
Cy-57MAKS: | | x−2 | |
dane jest wyrazenie W= |
| |
| | √x2−3x+2 | |
Za pomoca zwiazku
√x2−3x+2= x+t przedstawic wartosc wyrazenia w zaleznosci tylko od t
Podac wynik w mozliwie naprostszej postaci
Policzylem ze wyrazenie to ma sens dla x∊(−
∞1)U(2,
∞)
tutaj stanalem
4 lis 18:14
Adamm:
podnieś
√x2−3x+2 = x+t
do kwadratu, i wyznacz x
Tak samo się robi przy podstawieniach Eulera
4 lis 18:17
Cy-57MAKS: dzieki
Gdzie o tych podstawieniach przeczytam?
4 lis 18:19
4 lis 18:22
Cy-57MAKS: Do tego daleka droga jeszcze dla mnie .Ale dzieki . x mi wyszedl taki jak w odpowiedzi
Wiec dalej juz tylko rachunki proste
4 lis 18:28
Adamm:
Całkowanie to całkowanie, ale algebra jest ta sama.
4 lis 18:29