Wyrazenie
Cy-57MAKS:

| | 2x2 | |
Dane jest wyrazenie |
| |
| | x−√−x2−2x+8 | |
Zbadac dla jakich liczb ma ono sens liczbowy
| | x+4 | |
Uwzglednic zwiazwk √ |
| =t .Wyrazic wartosc tego wyrazenia w zaleznosci od t |
| | 2−x | |
Sens liczbowy dla
1) −x
2−2x+8≥0
x
2+2x−8≤0
Δ=36
x
1= −4 x
2=2
x∊<−4,2>
2) x−
√−x2−2x+8≠0
−
√−x2−2x+8≠−x
√−x2−2x+8≠x /(
2)
−x
2−2x+8−x
2≠0
−2x
2−2x+8≠0
2x
2+2x−8≠0
Δ=4+64=68
| | −1−√17 | | √17−1 | |
Wyrazenie to ma sens liczbowy dla x∊<−4,2> \{ |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | |
Natomiast nie weim o co chodzi z tym zwiazkiem
4 lis 11:29
Cy-57MAKS:
4 lis 12:07
Adamm:
2)
Może być x ≠ y ale x2 = y2
4 lis 12:10
Adamm:
√−x2−2x+8 ≠ x
(−x2−2x+8 ≠ x2 oraz x≥0) lub x<0
4 lis 12:12
Cy-57MAKS: A to z tym podsatwieniem to o co chodzi ?
4 lis 13:34
Adamm:
pewnie o to żeby najpierw sprawdzić jakie wartości x może przyjmować w tym wyrażeniu,
a potem żeby podstawić
4 lis 13:38
Cy-57MAKS: Sorry ale to mi nie pomaga w ogole
4 lis 13:45
Adamm:
by sprawdzić dla jakich x, √(x+4)/(2−x) jest dobrze określony, i zapisać
tamto wcześniejsze wyrażenie za pomocą t
4 lis 13:50
Cy-57MAKS: Napisalem Ci ze nie pomagasz .
4 lis 13:54
Cy-57MAKS: jest ktos w stanie udzielic konkretnej pomocy rozpisujac to ?
4 lis 15:11
Mila:
| | x+4 | |
( |
| )1/2=t, t≥0 i x≠2 |
| | 2−x | |
x+4=(2−x)*t
2
x+4=2t
2−xt
2
x+xt
2=2t
2−4
x*(1+t
2)=2t
2−4
Podstawiaj do wyrażenia
4 lis 16:01
Cy-57MAKS: Dziekuje Pani .
4 lis 17:43