Logarytmy. Wartość Bezwzględna. Funkcje.
Avvantura: f(x)=log2(|x| − 4)
3 lis 23:23
6latek : A o co Tobie sie w ogole rozchodzi ?
3 lis 23:25
Avvantura: Określic dziedzinę i naszkicować wykres
3 lis 23:26
Avvantura: Coś mi wykres dziwnie wygląda.
Jakoby była to linia krzywa rozpoczynająca się w punkcie (0,2) i idąca w nieskonczosc
3 lis 23:27
6latek : Wykres to sobie zobacz w wolframie jaki jest
Zapis funkci jest taki rozumiem y=log2(|x|−4)
to musi byc 2(|x|−4)>0
2|x|−8>0
2|x|>8
|x|>4
x∊(−∞,−4)U(4,∞)
3 lis 23:32
Mila:
|1) D:
x|−4>0
|x|>4
x<−4 lub x>4
D=(−
∞,−4)∪(4,
∞)
2) y=log
2(x−4)⇒Symetria względem OY⇒y=log
2(|x|−4)
3 lis 23:34
6latek : Milu
Zapis funkcji jest inny .
3 lis 23:34
Mila:
Ta kreska w bok to błąd edytora. Ma wykres lecieć w dół.
3 lis 23:35
Avvantura: Dobra, zauważyłem moj blad w wykresie
A przy okazji, chodzilo mi o podstawe log równa 2
3 lis 23:35
Avvantura: Dziekuje Milu
3 lis 23:36