wykaz ze a + b = -2 jezeli
piotrullo: wykaz ze a + b = −2 jezeli:
a = 1/(1 + √2) + 1 /(√2 + √3) + ... + 1/(√99 + √100)
b = 1/(1 − √2) − 1/(√2 − √3) + 1/(√3 − √4) − ... + 1/(√99 − √100)
3 lis 21:42
Adamm:
zauważ że
| 1 | | 1 | |
| + |
| = −2√n |
| √n+√n+1 | | √n−√n+1 | |
| 1 | | 1 | |
| − |
| = −2√n+1 |
| √n+√n+1 | | √n−√n+1 | |
3 lis 21:45
Adamm: drugie = 2√n+1
3 lis 21:46
piotrullo: coś podobnego już miałem, ale jak zrobić by równało się −2? nie wiem jak dodać te pierwiastki,
a podnoszenie do kwadratu tutaj chyba nie wchodzi w grę przez −2?
3 lis 21:58
ABC:
| | 1 | | 1 | |
to rób na piechotę |
| =√2−1 , |
| =√3−√2 itd. |
| | 1+√2 | | √2+√3 | |
3 lis 22:11
Adamm:
Będziesz miał sumę teleskopową zwijającą się do −2
3 lis 22:13