Postać kartezjańska liczby zespolonej
Beemos: | | 1+(3−2i)13 | |
Zapisać w postaci kartezjańskiej: |
| |
| | 4−i | |
Czy to zadanie da się rozwiązać na kartce? Jeśli tak to byłbym wdzięczny jeśli ktoś podpowie
jak.
3 lis 21:14
Adamm:
Trudno cokolwiek tu zrobić. Ja bym zrobił tak, zapisał 3−2i = 1+2−2i i użył dwumianu Newtona.
3 lis 21:21
Adamm:
Albo tak.
| 1+(3−2i)13 | | 3+2i+1313 | |
| = |
| = ... itd. |
| 4−i | | (3+2i)(4−i) | |
3 lis 21:29
Adamm:
cofnij to. Nie, chyba po prostu dwumianem Newtona trzeba.
3 lis 21:31
Beemos: | | | | | |
Czyli należy to rozpisać tak: | 313 + | 313 +(−2i) + ... itd. ? |
| | | |
3 lis 21:39
Beemos: 312+ (−2i) *
3 lis 21:40
Adamm:
tak, coś takiego
3 lis 21:42
Beemos: O kurczę. to wyjdzie naprawdę dużo liczenia, a na teście będę miał na to zadanie jakieś 2
minuty. Spróbuję to policzyć ale wydaję mi się że jest ono po prostu błędnie zapisane przez co
nie da się (3−2i) sprowadzić do postaci trygonometrzycznej i zrobić tego szybko
3 lis 21:48
Adamm:
czy się nie da? Jakoś tam się da, jeśli dopuszczać arcusy sinusy itp.
3 lis 21:49
Mila:
| | | | | | | |
(3−2i)13= | *313− | *312*(2i)1+ | *311*(2i)2+ |
| | | | |
| | | | | |
− | *310*(2i)3+....... + | 31*(2i)12−(2i)13 |
| | | |
3 lis 21:53
Mila:
Jeżeli to test to podaj możliwe odpowiedzi. Prawdopodobnie nie trzeba liczyć.
3 lis 21:54
Beemos: no dopuszcza się.
| | 3√13 | | 2√13 | |
Generalnie jestem w momencie (3−2i)13 = [√13( |
| − |
| i)]13 |
| | 13 | | 13 | |
i nie wiem co dalej z tym zrobić.
3 lis 21:58
Beemos: nie ma odpowiedzi abcd
3 lis 21:58
Adamm:
No to weź np.
i będziesz mieć zapisane w arcusach cosinusach
3 lis 22:03
Beemos: no dobra to wychodzi:
| | 3√13 | | 2√13 | |
(3−2i)13 = √1313(cos(arccos |
| )) − sin(arcsin( |
| )))13 |
| | 13 | | 13 | |
| | 1+(3−2i)13 | |
no ale w ten sposób chyba nie idzie rozwiązać równania |
| |
| | 4−i | |
ale dzięki za pokazania sposobu z dwumianem newtona. Nie będę już tego raczej wyliczał bo za
dużo liczenia jest
3 lis 22:17
Mila:
Dobrze przepisałeś ten przykład?
Chodzi mi o liczbę potęgowaną.
Gdyby była z rozsądnym argumentem, to nie byłoby problemu.
3 lis 23:12
Beemos: na pewno dobrze przepisałem. Osoba tworząca zadanie musiała się pomylić
3 lis 23:49