mm4: Punkty A(2,6), B(-4,-2), C(3,5) należą do pewnego okręgu. Napisz równanie tego okręgu.
prosze o pomoc
18 lis 15:28
życzliwa:
układasz układ trzech równań z 3 niewiadomymi (a,b)-środek okręgu i r- promień okręgu
(x-a)2+(y-b)2=r2
{(2-a)2+(6-b)2=r2
{(-4-a)2+(-2-b)2=r2
{(3-a)2+(5-b)2=r2
porównując otrzymamy
{b=3-5a
{a+b=7
i z tego mamy ze a=-1 i b=8 , a potem r=√13
równanie ma postać (x+1)2+(y-8)2=13
18 lis 19:09
yeti:
Już mu to pisałam

18 lis 19:15
Kamila: wyznacz liczbę elementów zbioru A i B wiedząc że A suma B =524 A część wspólna B =132 A
jest trzykrotnie liczniejszy niż B
19 lis 16:41
Kamila: oblicz wartość wyrażenia Ix+5I -Ix-6I -2IxI prosze o pomoc
19 lis 16:48