Oblicz granicę funkcji
Bartiss: hej, pomoze ktos z wyliczeniem granicy?
lim
| | x3+1 | | x4 | |
x−−> minus nieskonczonosci |
| + |
| |
| | x2−x | | x2+x | |
3 lis 19:45
Michał: Dziedzina y=arcsin(2x/(1+x2))
Proszę was o rozwiązanie bo mnie cały czas wychodzi zakres <−1;1> a to jest raczej źle.
3 lis 19:53
Adamm:
= x2+o(x2) → ∞
3 lis 19:53
Bartiss: nie za bardzo rozumiem tego zapisu... mam obliczyć 2 granice osobno czy jeszcze inaczej?
3 lis 19:57
Adamm: bez różnicy
3 lis 19:58
Bartiss: mogę w taki sposób?
| | x2(x+1/x) | | x2*x2 | |
lim |
| + |
| = minus nieskonczonosc/ + plus |
| | x2(1−x2) | | x2(1+1/x) | |
nieskonczonosc?
w ktorym momencie robie to zle?
3 lis 20:03
Adamm:
w momencie w którym to tak zapisałeś
ten cały pierwszy ułamek się nie pokrywa z tym wcześniejszym
3 lis 20:04
Adamm:
| | x2(x+1/x) | |
zresztą, |
| dąży do 0 |
| | x2(1−x2) | |
3 lis 20:05
Bartiss: | | x2(x+ 1przez x) | | x2*x2 | |
lim |
| + |
| |
| | x2(1− 1przez x) | | x2(1+ 1przez x) | |
teraz jest dobrze?
3 lis 20:13
Adamm: akceptowalnie
3 lis 20:16
Bartiss: no i teraz x
2 w pierwszym nam się skróci i zostanie w liczniku − nieskonczonosc przez 1 + plus
nieskończoność w liczniku bo x jest do kwadratu przez 1
3 lis 20:19
Adamm:
rozumowania typu nieskończoność + nieskończoność czy 1/nieskończoność do mnie
nie przemawiają
3 lis 20:31
Bartiss: okej, kontynuuje to z 20.13
| | x | | x2 | |
lim x−−−> − niesk. = lim |
| + |
| |
| | 1 | | 1 | |
do dalej?
3 lis 20:34
Adamm:
magiczne przechodzenie z granicą też wewnątrz granicy też do mnie nie przemawia
3 lis 20:40
Adamm:
Najlepiej sobie zaznacz po prostu strzałkami co gdzie dąży
np. że licznik pierwszego do
∞ itd.
3 lis 20:41
Bartiss: moglbym prosic o rozwiazanie tego przykladu? sam tego nie ogarne a probuje juz z godzine ten
przyklad rozpracowac...:(
3 lis 20:42
Bartiss: okej, probuje
3 lis 20:42
Bartiss: wyszlo mi −∞+∞
3 lis 20:44
Adamm: to ci źle wyszło
3 lis 20:45
Adamm: nie wiem skąd ten minus
3 lis 20:45
Bartiss: na początku przykładu jest x dążący do −∞
wiec podstawiając pod x −∞ wychodzi −∞ z calego wyrazenia pierwszego
3 lis 20:47
Bartiss: | | x2 | |
a w |
| x w liczniku jest do kwadratu więc mamy +∞ przez 1 |
| | 1+1/x | |
3 lis 20:48
Adamm:
a, faktycznie
po prostu wyłącz np. x przed całość
3 lis 20:51
Bartiss: o cos takiego chodzi?
3 lis 20:55
Adamm:
przed sumę tych ułamków
3 lis 20:57
Adamm:
| | 1+1/x2 | | x | |
x[ |
| + |
| ] → ∞ |
| | 1+1/x | | 1+1/x | |
3 lis 21:00
Bartiss: | | 1+1/x2 | | x | |
x( |
| + |
| ) |
| | 1−1/x2 | | 1+1+1/x2 | |
dobrze?
3 lis 21:04
jc: x→−
∞
| x3 | | x4 | | x | | x2 | |
| + |
| = x2( |
| + |
| ) |
| x2−1 | | x2+x | | x2−1 | | x2+x | |
Wyrażenie w nawiasie ma granicę = 1, dlatego dla x mniejszych od pewnej liczby
wyrażenie w nawiasie jest większe od 1/2.
Oznacza to, że badane wyrażenie dla odpowiednio dużych x jest większe od x
2/2,
a więc ma granicę =
∞.
3 lis 21:05
Bartiss: czyli z pierwszego ulamka wyszlo 1 a z drugiego −∞
i wtedy nalezy pomnozyc to −∞ z −∞ przed nawiasem i wychodzi +∞?
3 lis 21:07
Adamm: tak
3 lis 21:08
Bartiss: DZIEKUJE BARDZO

!
3 lis 21:11