Wzory
Cy-57MAKS: Czy wzory na sinx*siny , cosx*cosy , i cosx*siny idzie wyprowadzic ,czy nalezy sie nauczyc sie
ich na pamiec?
Jesli idzie to jak ?
3 lis 19:04
jc: Jak znasz liczby zespolone, wyprowadzenie jest łatwe.
Można też wyprowadzić ze wzorów na sinus i kosinus sumy kątów. Też łatwo.
3 lis 19:07
Adamm:
możesz je wyprowadzić ze wzorów na sin(x±y) oraz cos(x±y)
3 lis 19:07
Cy-57MAKS: Mozecie pokazac ?
3 lis 19:09
Adamm:
| | eix−e−ix | | eix+e−ix | |
jc chodzi o to że sin(x) = |
| oraz cos(x) = |
| . |
| | 2i | | 2 | |
wtedy po prostu można wymnożyć i pogrupować do innych sinusów, cosinusów
3 lis 19:10
Cy-57MAKS: naprosciej zebym zrozumial .
3 lis 19:11
Adamm:
np. sinx*siny
masz ten czynnik we wzorach na cos(x+y) oraz we wzorze na cos(x−y)
cos(x+y) = cosx*cosy−sinx*siny
cos(x−y) = cosx*cosy+sinx*siny
widać że wystarczy wyznaczyć sinx*siny z tego równania liniowego
| | cos(x−y)−cos(x+y) | |
mamy sinx*siny = |
| |
| | 2 | |
3 lis 19:15
Cy-57MAKS: To rozumiem dzieki
3 lis 19:19
Cy-57MAKS: jeszcze cosx*siny prosze
3 lis 19:21
Cy-57MAKS: Juz wiem
To bedzie we wzorach sin(x+y) i sin (x−y)
3 lis 19:29