trygonometria
ad: Oblicz:
cos4x=2−3sin2x
Dziękuję z góry za pomoc
3 lis 18:44
ICSP: cos(4x) = 1 − 2sin2(2x)
1 − 2sin2(x) = 2 − 3sin(2x)
i możesz podstawić t = sin(2x) , |t| ≤ 1
3 lis 18:45
ICSP: 1 − 2sin2(2x) = 2 − 3sin(2x)
3 lis 18:46
ad: Super, dziękuję . Już sobie poradzę
3 lis 18:47
Cy-57MAKS: Moze ktos napisac dlaczego cos(4x)= 1−2sin2(2x) ?
3 lis 18:49
ICSP: cos(4x) = cos2(2x) − sin2(2x) = 1 − 2sin2(2x)
3 lis 18:52
Cy-57MAKS: dzieki
3 lis 18:53
5-latek: Dostane −2sin
2(2x)+3sin(2x)−1=0
2sin
2(2x)−3sin(2x)+1=0
sin(2x)=u i u∊<−1,1> (dobrze ?)
2u
2−3u+1=0
Δ=1
u
2= 1
lub
sin(2x)=1
prosze sprawdzic
7 lis 12:56
5-latek:
7 lis 13:46