Romb prosze o pomoc
Filip63: Pole rombu ABCD jest rowne 32. Wyznacz wspolrzedne punktow B i D jesli A=(−4,−2) , C(4,6)
3 lis 17:41
Mila:
| | −4+4 | | −2+6 | |
1) S=( |
| , |
| )=(0, 2) środek symetrii rombu. |
| | 2 | | 2 | |
|AC|=8
√2
4
√2*x=32
x=4
√2− długość |BD|
3) Przekątne są prostopadłe i dzielą się na połowy
Prosta AC: y=x+2
Prosta BD:
y=−x +b i S=(0,2)⇔b=2
y=−x+2
4) |SB|=2
√2
B=(x,y)
(x−0)
2+(y−2)
2=(2
√2)
2
x
2+(−x+2−2)
2=8
2x
2=8
x
2=4
x=2 lub x=−2
y=−2+2=0 ⇔B=(2,0) lub y=−(−2)+2=4⇔D=(−2,4)
3 lis 18:19
6latek : |AC|=
√128= 8
√2
2P= AC*BD
Policz srodek (S)odcinka AC
Odleglosc punktu D od punktu S to 4
√2
Przekatne sie polowia i przecinaja sie pod katem prostym
Masz na to wzor
wyznaczysz wspolrzedne punktu D
Punkt B jest to punkt symetryczny wzgledem punktu D (po zadaniu
3 lis 18:20
6latek : Kłaniam się pieknie
3 lis 18:21