granice ciągów
lola456: Witam, mam do sprawdzenia kilka granic ciągów:
a) a
n = (1+
12n+3)
6n <−−− tutaj granica wyszła mi e
3
b) b
n = sin(
√n+1) − sin(
√n) <−−− tutaj mam granicę = 0
c) c
n = n(
3√1−1n) − 1) <−−− −
13
i mam jeszcze 3 granice do policzenia tylko nie wiem jak

Bardzo proszę o pomoc
[√2n]n gdzie [x] jest częścią całkowitą z liczby x
(2cosn − 5) * n
2
1√1 +
1p2}+ ... +
1√n
3 lis 17:00
jc: a,b,c − ok
3 lis 17:25
jc:
x ≤ [x] < x+1
| | [n√2] | | n√2 + 1 | | 1 | |
√2 ≤ |
| < |
| = √2 + |
| |
| | n | | n | | n | |
(2 cos n −5)n
2 rozbieżny, chyba że uznajesz −
∞.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| ≥ n* |
| = √n, podobnie j.w. |
| √1 | | √2 | | √n | | √n | |
3 lis 17:30
lola456: a jeżeli biorę pod uwagę tw. o trzech ciągach to też mogę napisać że ciągi są rozbieżne czy
wtedy już trzeba znaleźć jakąś "granicę"?
3 lis 17:35
jc: Do "granicy" ∞ stosuje się twierdzenie o 2 ciągach:
Jeśli an ≤ bn i an→∞, to bn→∞.
3 lis 17:44
lola456: Ok

rozumiem, Dziękuję bardzo za pomoc
3 lis 17:46