Wybieranie kul
sławek742: W worku jest 10 kul żółtych, 11 kul zielonych i 12 kul niebieskich. Na ile sposobów
można wybrać (a) 4 kule, (b) 11 kul?
3 lis 14:47
3 lis 15:18
Pytający:
Jeśli istotne są jedynie liczności kul w danym kolorze, to:
3 lis 15:58
sławek742: skąd takie odpowiedzi ?
3 lis 21:12
sławek742: no i która Panowie jest poprawna, jakieś wyjaśnienie?
3 lis 21:18
PW: Obliczmy wykorzystując tylko wiedzę licealisty.
Niech ciąg (a, b, c) symbolizuje sytuację: wybrano a kul żółtych, b kul zielonych, wybrano c
kul niebieskiich.
Ponieważ
a + b + c = 4,
możliwe są tylko następujące ciągi:
(4, 0, 0) i jego rozróżnialne permutacje (są 3 możliwości)
(3, 1, 0 i jego permutacje (jest 6 możliwości)
(2, 2, 0) i jego rozróżnialne permutacje (są 3 możliwości),
zatem wszystkich możliwyc h wyborów jest
3 + 6 + 3 = 15.
Liczba podana przez
Pytającego
3 lis 22:14
6latek : Pewnie mialobyc
3+6+6=15
Oszczedzaj oczy
3 lis 22:17
PW: To nie oczy, to umiejętność dodawania.
3 + 6 + 3 = 12.
Mam więc inny wynik niż
Pytający i już wiem gdzie mam błąd. Jeszcze możliwość
(1, 1, 2) (trzy permutacje)
− teraz będzie
3 + 6 + 3 + 3 = 15.
Dziękuję
6latek
3 lis 22:54
Mila:
Możemy wylosować kule żółte lub zielone lub niebieskie.
x
1+x
2+x
3=n
x
1 −liczba kul żółtych
x
2−liczba kul zielonych
x
3− liczba kul niebieskich
1)
x
1+x
2+x
3=4 liczba rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
Kombinacje z powtórzeniami
2) analogicznie , ale kul żółtych jest tylko 10
x
1+x
2+x
3=11
Liczba wszystkich rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
Odejmujemy 1 przypadek: 11 , 0, 0
3 lis 23:24