ciąg
oh well: Cześć, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co zrobić z tym przykładem?
Mam sprawdzić monotoniczność i ograniczoność takiego ciągu:
en=(1+1/n)n
Jeśli dobrze rozumiem to żeby sprawdzić ograniczoność potrzebuje granicy i
monotoniczności, ale nie bardzo wiem jak poradzić sobie z zapisem:
(1+1/(n+1)n+1 − (1+1/n)n > 0
Z góry dzięki za każdą wskazówkę
3 lis 13:28
Rumbarak : jak to dobrze ze ja nie jestem studentem
3 lis 13:30
oh well: Patrząc na to jak dobrze radzę sobie z materiałem jeszcze 4 miesiące i też nie będe studentem
3 lis 13:44
3 lis 13:47
3 lis 13:55
ABC:
małolat coś ty za staroć wykopał? czy to nie jest jakaś analiza dla studiów nauczycielskich z
lat około 1960?
3 lis 14:11
ICSP: | | 1 | |
Monotoniczność można pokazać z nierówności Bernoulliego (x = − |
| ) |
| | n2 | |
Ograniczoność z nierówności między średnimi jak to pokazał jakiś czas temu
jc
3 lis 14:15
V: ludzie=studenty, w ogóle nie chodzą do bibliotek, gorzej nie maja nawet kart bibliotecznych, a
nawet nie umieją poszukać=wyguglować sobie w necie więc jak oni skończyli gimbazę
3 lis 14:18
Rumbarak : @ABC dlaczego zakladasz ze tylko małolat moze miec takie książki ?
Ksiazka faktycznie stara z 1970 r .
3 lis 14:33
oh well: Dziękuje bardzo za pomoc, z internetu też postaram się nauczyć korzystać
3 lis 15:06
ABC:
tylko małolat wykupuje wszystko z allegro i z olxa
3 lis 15:06
PW: A już mu mówiłem, że wnuki wyrzucą hurtem to wszystko do śmietnika.
3 lis 17:50
ite: A ja planuję być pochowana z niektórymi moimi notatkami i paroma książkami, które tak trudno mi
dokończyć (czuję się w obowiązku je przeczytać).
3 lis 17:57
ABC:
ite po tamtej stronie się dowiesz bezpośrednio
3 lis 17:59
ite: To będzie piękna chwila, chwila oświecenia✨.
3 lis 18:02
6latek : Moja żona juz jest 4 lata po tamtej stronie a ja wciąż nie moge w to uwierzyc
3 lis 18:05