indukcja
wlop: Zad 1 Metodą indukcji matematycznej znaleźć wszystkie liczby naturalne n, dla których prawdziwa
jest nierówność
2n > n2
Zad 2
Metodą indukcji matematycznej znaleźć wszystkie liczby naturalne n, dla których prawdziwa jest
nierówność
3n ≥ 2(n+1)2
3 lis 12:31
ABC:
dziwne trochę polecenie, znajduje się przeważnie innymi metodami a indukcją tylko udowadnia
3 lis 12:35
wlop: Właśnie sam nie wiem jak takie zadanie zrobić poprzez indukcje. Może rzeczywiście chodzi tylko
aby udowodnić indukcyjnie
3 lis 12:38
ABC:
w tym pierwszym pójdzie dla n=5 i wyżej a w drugim nie liczyłem
3 lis 12:41
ABC:
ale z takim poleceniem jeszcze dopisz w Zad1: dla n=0 i dla n=1 też nierówność prawdziwa, jak
to znaleźć metodą indukcji to inna sprawa
3 lis 12:43