Rachunek zbiorów
Raziel: Sprawdzić, czy następujące równości są prawdziwe dla dowolnych zbiorów A, B, C ⊆ X
b) A ∪ (A ∩ B) = A,
d) (A ∪ B ∪ C) \ (A ∪ B) = C
Wiem że przykład b jest prawdą ale nie wiem jak to wykazać. Mogę użyć w tym metody
zero−jedynkowej (tabelki) jak przy tautologiach?
I jak wykazać że zdanie jest nieprawdziwe przy użyciu rachunku zbiorów?
3 lis 10:27
Bleee:
b)
AnB ⊂ A
Wiec
A U (AnB) = A
3 lis 10:35
Bleee:
D) nie jest prawda
Przyklad:
A = { 1, 2}
B = { 2,3}
C = { 1,3}
AuBuC = {1,2,3}
AuB = {1,2,3}
Wiec (AuBuC) \ (AuB) = ∅ ≠ C
3 lis 10:38
Raziel: Mam jeszcze jedno. Sprawdzić, czy podane równości są prawdziwe:
a) (A ∩ B) × C = (A × C) ∩ (B × C)
b) (A ∪ B) × C = (A × C) ∪ (B × C),
c) (A \ B) × C = (A × C) \ (B × C)
a)⟨x,y⟩∈ (A ∩ B) × C ⇔(x∈A ∧ x∈B) ∧ y∈C ⇔(x∈A ∧ y∈C) ∧ (x∈B ∧ y∈C) ⇔ (A × C) ∩ (B × C) ⇒zdanie
prawdziwe
przykład b) analogicznie. Poprawnie to robię?
Na przykład c nie mam pomysłu.
3 lis 11:08
Blee:
przypomnij mi czym jest ' × '
3 lis 11:11
Blee:
iloczyn kartezjański
3 lis 11:12
Blee:
(A\B) × C ⇔ (x∊A ∧ x∉B) ∧ y∊C ⇔ ( (x∊A ∧ y∊C) ∧ (x∉B ∧ y ∊ C))
3 lis 11:14
Raziel: tak x to iloczyn kartezjański.
3 lis 11:15
Raziel: i z tego wynika że przykład c jest zdaniem fałszywym?
3 lis 11:16