Sprawdzanie grupy abelowej
Ania: Ktoś mógłby podpowiedzieć jak się do tego zabrać?
Niech Δ oznacza różnicę symetryczną, tj., dla dowolnych zbiorów A i B,A Δ B:=(A−B)∪(B−A).
Sprawdź, czy dla dowolnie ustalonego zbioru X≠∅, para (2X,4) jest grupą abelową.
2 lis 22:23
ite: para (2X, Δ) ?
2 lis 22:56
Adamm:
AΔB = BΔA jest oczywiste
Będę zapisywał + jako ∪ i * jako ∩
(AΔB)ΔC = (AB'+A'B)ΔC = (AB'+A'B)C'+(AB'+A'B)'C =
= AB'C'+A'BC'+(A'+B)(A+B')C = AB'C'+A'BC'+A'B'C+ABC
I teraz taki trick.
AΔ(BΔC) = (BΔC)ΔA = (AΔB)ΔC z symetrii wyrażenia AB'C'+A'BC'+A'B'C+ABC
(możemy dowolnie zamienić A, B, C w tym wyrażeniu)
element neutralny: ∅
element odwrotny do A: A
2 lis 23:06
Ania: Dziękuję
2 lis 23:55
Staszek: Mógłby ktoś mi wyjaśnić co się stało w tym "tricku"? Również czy trzeba (jak?) tutaj sprawdzać
czy jest to działanie wewnętrzne?
10 gru 21:36