oblicz
Twardziol: ex*2ex
2 lis 22:16
Twardziol: albo dam od razu całe zadanie
Oblicz pochodną:
2 lis 22:24
Blee:
| ex − 2x | | ex | | 2x | | 1 | | x | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − x*e−x |
| 2ex | | 2ex | | 2ex | | 2 | | ex | | 2 | |
i liczysz pochodną z takiej postaci
2 lis 22:42
Blee:
albo liczysz z pierwotnej postaci ... jak kto woli −−− skorzystaj tylko z odpowiedniego wzoru
na pochodną iloczynu (bądź ilorazu) funkcji
2 lis 22:43
Mila:
| | 1 | |
( |
| −x*e−x)'=0−1*e−x+(−x)*e−x*(−1)= |
| | 2 | |
| | x−1 | |
=−e−x+x*e−x=e−x*(−1+x)= |
| |
| | ex | |
2 lis 22:43
Twardziol: a mógłbyś mi to rozpisać z pierwotnej postaci ?
2 lis 22:45
Blee:
f = e
x − 2x ; f' = e
x − 2
g = 2e
x ; g' = 2e
x
i podstaw ODPOWIEDNIO do gotowego wzoru
2 lis 22:49
Twardziol: | | −4ex + 4xex | |
bo dochode do takiej sytacji gdzie mam |
| |
| | (2ex)2 | |
2 lis 22:50
Twardziol: Blee tak, ale chodzi mi o pierwotną funkcje
2 lis 22:50
Mila:
cd. 22:50
To nie wiem, czy nie znasz zasad obliczania pochodnej ilorazu,
czy masz problemy z przekształcaniem wyrażeń algebraicznych.
2 lis 23:07
Twardziol: jak to jest że mona było skrócić ex z e2x
2 lis 23:13
Mila:
na tej samej zasadzie jak :
2 lis 23:21
Twardziol: a czy możesz mi wytłumaczyć jeszcze czemu tu: 0−1*e−x+(−x)*e−x*(−1)<<na końcu pojawia się
*(−1)?
2 lis 23:28
Blee:
'pochodna wnętrza'
f(x) = e
−x jest funkcją ZŁOŻONĄ

f(x) = g(h(x)) gdzie
h(x) = −x funkcja wewnętrzna
g(x) = e
x funkcja zewnętrzna
2 lis 23:39
marrro: albo jeszcze jaśniej:
| ex | | ex | | 1 | |
| = |
| = |
| =U{e−x} |
| e(2x) | | ex*ex | | ex | |
2 lis 23:40
Blee:
albo jak wolisz to (−1) to nic innego jak 'pochodna wnętrza' z (−x)
2 lis 23:40
marrro: sorki, trochę mi się rozjechało, ale wiadomo o co chodzi
2 lis 23:41
Mila:
[(−x)*e−x]'=(−x)'*e−x+(−x)*(e−x)'=
(−1)*e−x+(−x)*e−x*(−x)'=
=−e−x+(−x)*e−x*(−1)=e−x*(−1+x)
==========
(e−x)'=e−x*(−x)'=−e−x
(e2x)'=e2x*2=2*e2x
(ex2)'=ex2*(x2)'=2xex2
2 lis 23:57