Oblicz pochodną
Barti: (ln2x)
2 lis 21:42
Adamm:
(ln2x)' = 2lnx *(lnx)' = ...
2 lis 21:44
Barti: a czemu tak ?
2 lis 21:46
Barti: czemu nie bierzmy ln jako pochodna i nie robimy z niej 1x
2 lis 21:47
Blee:
ln2x = (lnx)2
czyli masz funkcję ZŁOŻONĄ
f(g(x)) gdzie g(x) = lnx to funkcja wewnętrzna, a f(x) = x2 to funkcja zewnętrzna
skorzystaj z odpowiedniego wzoru na pochodną funkcji złożonej
2 lis 21:48
Blee:
przecież Adamm nie podał OSTATECZNEGO wyniku ... popatrz na te kropeczki po =
2 lis 21:49
Adamm:
O ten wzór chodzi. (f o g)'(x) = f'(g(x))g'(x)
2 lis 21:49
Barti: okej, wszystko rozumiem tyle że nie rozumiem czemu to tak wychodzi ln2x = (lnx)2
2 lis 21:50
Barti: czy może mi ktoś wytłumaczyć czemu ln2x = (lnx)2
2 lis 22:02
Blee:
bo tak właśnie jest
sin2x = (sinx)2 <−−− to są RÓWNOZNACZNE zapisy
natomiast sin x2 = sin(x2) ≠ (sinx)2
2 lis 22:03
Blee:
tak samo jest z logarytmem
2 lis 22:04
Barti: ja to wszystko rozumiem tylko z czego to tak wyszło
2 lis 22:04
Adamm: konwencja zwykła, Boże...
2 lis 22:06
Blee:
bo sobie tak kuźwa ustalono ... zeby ludziom się nie pierdoliło (jak się nawiasów się zapomni
wstawić)
lnx2 i (lnx)2 więc to drugie postanowili zapisywać jako ln2x
2 lis 22:10
Mariusz:
ln
2x
Jak nie chcesz korzystać z pochodnej złożenia to możesz z pochodnej iloczynu
(lnx)(lnx)
albo korzystając z granicy
| | ln2(x+Δx)−ln2(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | (ln(x+Δx)−ln(x))(ln(x+Δx)+ln(x)) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | (ln(x+Δx)−ln(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0(ln(x+Δx)+ln(x)) |
| | Δx | |
| | ln(x+Δx)−ln(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | Δx | |
ln(limΔx→0(1+ |
| ))1/Δx) |
| | x | |
| | Δx | | 1 | 1 | |
limΔx→0(1+ |
| ))1/Δx=limΔx→∞(1+ |
|
| ))Δx |
| | x | | Δx | x | |
=e
1/x
Ostatecznie mamy
| 1 | | ln(x) | |
| (ln(x)+ln(x))=2 |
| |
| x | | x | |
2 lis 22:34
popierdolony:
Chyba cię Mariusz popierdoliło.
2 lis 22:45
Mariusz:
Czemu ?
Tak liczysz używając granicy
Korzystasz z pochodnej jako granicy ilorazu różnicowego przy przyroście argumentu
dążącym do zera
Najpierw skorzystałem ze wzorów skróconego mnożenia
później z tego że granica iloczynu to iloczyn granic,
następnie z własności logarytmu oraz z jego ciągłości
3 lis 02:46