Oblicz granicę
Dominis: | | 3√x2+x | |
lim x dążące do nieskończoności: |
| |
| | √x3 +1 | |
Nie mogę tego ugryźć.
2 lis 20:20
xyz:
rozpatrujac same iksy przy najwiekszych potegach
w liczniku x przy najwiekszej potedze by mial x
2/3 = x
4/6
w mianowniku natomiast x
3/2 = x
9/6 = x
4/6 * x
5/6
stad w mianowniku zostanie cos z iksem
wiec wynik to 0
2 lis 20:26
xyz: Albo mowiac inaczej
pierwiastek 3ciego stopnia rosnie wolniej od pierwiastka drugiego stopnia
co wiecej x2 < x3 dla x > 1
wiec mianownik sie oddala od licznika
2 lis 20:28
Dominis: Dziękuję
2 lis 20:31
xyz:
rozpisujac to "ladnie"
rozpisze osobno licznik i mianownik zeby bylo widac.
Licznik =
3√x2+x =
3√x2(1+1/x) = |x|
3√1+1/x = x
3√1+1/x
Mianownik =
√x3+1 =
√x3(1+1/x3) =
√x3*
√1+1/x3 = |x|*
√x*
√1+1/x3 =
= x*
√x*
√1+1/x3
zatem
| | x 3√1+1/x | |
lim |
| = 0 |
| | x*√x*√1+1/x3 | |
x−>
∞
komentarz:
iksy sie skroca, w liczniku zostanie jedynka bo 1/x dazy do zera.
w mianowniku zostanie
√x * jedynka bo 1/x
3 dazy do zera.
a jak wiadomo
√x →
∞
2 lis 20:34