1 | 1 | |||
an+1= | an+ | |||
2 | 4 |
1 | 1 | |||
∑n=0∞an+1xn+1=∑n=0∞ | anxn+1+∑n=0∞ | xn+1 | ||
2 | 4 |
1 | 1 | x | |||
∑n=0∞an+1xn+1= | x(∑n=0∞anxn)+ | ||||
2 | 4 | 1−x |
1 | 1 | x | |||
∑n=0∞anxn−0= | x(∑n=0∞anxn)+ | ||||
2 | 4 | 1−x |
1 | 1 | x | |||
A(x)(1− | x)= | ||||
2 | 4 | 1−x |
1 | x | |||||||||||
A(x)= | ||||||||||||
4 |
|
1 | ||
2(1− | x)−2(1−x)=2−x−2+2x=x | |
2 |
1 |
| |||||||||||
A(x)= | ||||||||||||
2 |
|
1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||
A(x)= | − | ||||||||||||||
2 | 1−x | 2 |
|
1 | 1 | 1 | ||||
A(x)= | ∑n=0∞xn− | ∑n=0∞( | )nxn | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | |||
an= | (1−( | )n) | ||
2 | 2 |
1 | ||
Tutaj dobrym ograniczeniem powinno być | ||
2 |
1 | 1 | |||
a1 = | = ( | )2 | ||
4 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
a2 = | * ( | )2 + | = | * ( | )4 + ( | )2 = | ||||||
2 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | |||
= ( | )5 + ( | )2 | ||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a3 = | * (( | )5 + ( | )2 ) + ( | )2 = | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
= ( | )6 + ( | )3 + ( | )2 | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
a4 = ( | ) * ( ( | )6 + ( | )3 + ( | )2) + ( | )2 = | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= ( | )7 + ( | )4 + ( | )3 + ( | )2 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
an = ( | )n+3 + ( | )n + ( | )n−1 + ... + ( | )3 + ( | )2 | |||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Fragment: ( | )n + ( | )n−1 + ... + ( | )3 + ( | )2 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
( | )2 + ( | )3 + ... + ( | )n−1 + ( | )n | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | ||
a1 = ( | )2 | |
2 |
1 | ||
q = | ||
2 |
1 |
| ||||||||||||
Suma = ( | )2 * | = | |||||||||||
2 |
|
1 |
| 1 | 1 | ||||||||||||||
= ( | )2 * | = | ( 1−( | )n−1 ) = | |||||||||||||
2 |
| 2 | 2 |
1 | 1 | |||
= | −( | )n | ||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
an = ( | )n+3 + | −( | )n dla n >= 2 | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
an = ( | )n+3 − ( | )n + | dla n >= 2 | |||
2 | 2 | 2 |
1 | ||
( | )n+3 → 0 | |
2 |
1 | ||
( | )n → 0 | |
2 |
1 | ||
wiec zostaje | ||
2 |
an −1/2 | ||
an+1 − 1/2 = | ||
2 |
a1−1/2 | ||
Można też napisać tak: an−1/2 = | , | |
2n−1 |
1 | 1 | a1 | ||||
czyli an= | − | + | ||||
2 | 2n | 2n−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |