mat
mat:
W pewnym kraju 10% dorosłych kobiet nie lubi szpinaku oraz 20%
dorosłych mężczyzn nie lubi szpinaku. Jaki procent dorosłych mieszkańców tego kraju nie lubi
szpinaku, jeżeli dorośli mężczyźni stanowią
podany odsetek dorosłych mieszkańców?
a) 20%
b) 10%
c) 40%
d) 30%
2 lis 16:39
Blee:
Nie wiemy jaki jest rozkład dorosłych mężczyzn do dorosłych kobiet
2 lis 16:59
Blee: tfu ... cofam to
2 lis 16:59
Blee:
a) 20% −−− mężczyźni ... więc 80% −−− kobiety
20%*20% + 80%*10% = 4% + 8% = 12% ogólnej populacji dorosłych ludzi
analogicznie pozostałe podpunkty
2 lis 17:00
mat:
A jakby to bylo z oznaczeniami?
x − liczba wszystkich doroslych kobiet
y − liczba wszystkich doroslych mezczyzn
(x+y) − liczba wszystkich doroslych mieszkancow
a)
dorośli mężczyźni stanowią 20% dorosłych mieszkańców, czyli y=20%(x+y)
2 lis 17:11
Blee:
ja bym odszedł od dwóch zmiennych −−− zbyteczne
x% −−−− procent kobiet w społeczeństwie
100% −−− procent mężczyzn w społeczeństwie
ale to jest równoznaczne z Twoim zapisem, o ile tylko x i y to NIE JEST liczba ludzi tylko ich
PROCENTOWY udział w społeczeństwie.
Zauważ, że nie wiesz ilu ludzi w sumie jest w społeczeństwie (twój zapis co do 'ilości' miałby
sens tylko gdyby x + y = 100 ludzi)
2 lis 17:20
mat:
nie rozumiem
Dlaczego 100% −−−− procent mezczyzn w spoleczenstwie?
2 lis 17:35
Bleee:
Miało być 100% − x%
2 lis 18:22
Jerzy:
Populacja nie ma żadnego znaczenia w tym zadaniu.
2 lis 18:52
mat:
Dlaczego?
Jak to inaczej rozwiazac?
2 lis 18:55
Blee:
Jerzy −−− oczywiście że nie ma ... dlatego właśnie napisanie:
x − liczba wszystkich dorosłych kobiet mówi o konkretnej wartości (co oznacza, że musimy
znać liczbę całej populacji) a nie o procentowy udział w populacji
I tylko na to chciałem zwrócić uwagę autorowi, aby nie popełnił takiego błędu merytorycznego.
2 lis 18:56
Blee:
Twoje równanie jest DOBRZE ... pod warunkiem że x i y oznacza PROCENT w społeczeństwie a nie
ILOŚĆ ludzi
2 lis 18:56
Blee:
x% −−−− procent MĘŻCZYZN w społeczeństwie
100% − x% −−− procent kobiet w społeczeństwie (bo jak nie facet, to musi być kobieta

)
x%*20% −−− procent mężczyzn którzy nie lubią szpinaku w CAŁYM SPOŁECZEŃSTWIE
(100% − x%)*10% −−− procent kobiet które nie lubią szpinaku w CAŁYM SPOŁECZEŃSTWIE
więc:
x%*20% + (100% − x%)*10% −−− procent ludzi nie lubiących szpinak w CAŁYM SPOŁECZEŃSTWIE
2 lis 18:59
Jerzy:
Zadanie:
Cenę produktu obniżono o 10%,a nstępnie o 20%.O ile procent łącznie obniżono cenę produktu ?
W tym zadaniu cena produktu nie ma żadnego znaczenia.
2 lis 19:01
mat:
x − cena poczatkowa
cena po obnizce o 10%: 0,9x
cena po obnizce o 20%: 0,9x−0,9x*0,2=0,72x
czyli cene obnizono o 28%.
2 lis 19:13
Jerzy:
Dokładnie tak, i zauważ,że cena początkowa x nie ma znaczenia.
2 lis 19:35
Jerzy:
Upss... wynik masz zły,ale chciałem ci pokazać,że cena wyjściowa nie ma znaczenia.
2 lis 19:42
mat:
To jaki wynik jest poprawny?
2 lis 19:48
Jerzy:
Sorry... tak, o 28%, pisząc drugi raz 20%,miałem na myśli ponownie 10%.
2 lis 19:52
mat: Ok. dziekuje.
A jak to zadanie wyjsciowe sformulowac zamieniajac nazewnictwo na ceny i obnizki?
2 lis 20:01
mat:
Zadanie 2.
W pewnym kraju 10% dorosłych kobiet nie lubi szpinaku oraz 10% dorosłych mężczyzn nie lubi
szpinaku. Jaki procent dorosłych mieszkańców tego kraju nie lubi szpinaku, jeżeli liczba
dorosłych kobiet jest większa od liczby dorosłych mężczyzn
a) o 20% ?
Czyli kobiety stanowia 120% mezczyzn?
2 lis 20:40
mat: ?
2 lis 21:53
Blee:
zad 2:
zacznijmy od tego, że w tym przypadku NIE MA POTRZEBY w ogóle czegokolwiek liczyć
DOKŁADNIE 10% kobiet nie lubi szpinaku i DOKŁADNIE 10% mężczyzn nie lubi szpinaku.
Jakiej proporcji (ilość procentowa mężczyzn do ilości procentowej kobiet) byś nie zrobił to
ZAWSZE otrzymasz że DOKŁADNIE 10% społeczeństwa nie lubi szpinaku
2 lis 22:06
Blee:
ale odpowiadając na Twoje pytanie ... tak
x% −−− procentowy udział mężczyzn
1.2*x% −−− procentowy udział kobiet
x% + 1.2x% = 100% −> x% = 45.(45)%
2 lis 22:08
mat:
Jakby wygladala ta proporcja?
2 lis 22:47
Blee:
jaka ?
2 lis 22:48
mat:
ilość procentowa mężczyzn do ilości procentowej kobiet ?
2 lis 23:10
mat:
Jakby wygladala ta proporcja ilość procentowa mężczyzn do ilości procentowej kobiet w tym
zadaniu 2?
3 lis 08:52
Pytający:
| | 5 | | 6 | |
Znaczy mężczyźni to |
| =45,(45)% populacji, zaś kobiety to |
| =54,(54)% populacji. |
| | 11 | | 11 | |
3 lis 09:21
mat:
Ok.
Ale chodziło mi o te proporcje, z ktorej ma wyjsc ile procent mieszkancow nie lubi szpinaku.
3 lis 10:02
Blee:
10% mężczyzn nie lubi szpinaku

i to masz podane w zadaniu
| | 5 | |
natomiast 10%* |
| = 4.5(45)% ogólnej populacji stanowią mężczyźni nie lubiący szpinaku |
| | 11 | |
3 lis 10:13
mat:
| | 5 | | 6 | |
10%* |
| +10%* |
| =0,1=10% populacji nie lubi szpinaku |
| | 11 | | 11 | |
3 lis 11:16