Nierówność.
Arxon777: Nierówność ax
2+bx+2a>0 spełniają wszystkie liczby rzeczywiste oprócz jednej. Ponadto a>0 i
b>0. Wyznacz liczbę dla której nierówność ta nie jest spełniana.Proszę o rozwiązanie i
wytłumaczenie. Z góry dziękuję
2 lis 15:46
ICSP: Funkcja kwadratowa musi mieć pierwiastek dwukrotny.
Warunek : Δ = 0
2 lis 15:51
Arxon777: Można jaśniej?
2 lis 15:53
ICSP:

Funkcja musi przyjąć tylko dla jednego argumentu wartość 0.
Dla reszty ma być dodatnia.
Taką sytuację symbolizuje rysunek.
2 lis 15:56
Arxon777: Okej a jak wyznaczyć tą liczbę?
2 lis 15:57
Jerzy:
Trójmian kwadratowy ma tylko jedno miejsce zerowe, gdy Δ = 0 ,a poza tym przyjmuje tylko
wartości dodatnie, gdy a> 0
2 lis 15:57
ICSP: Δ = 0
skąd dostaniesz
b = 2
√2a
| | −b | |
Nierówność nie jest spełniona dla x0 = |
| = ... |
| | 2a | |
2 lis 16:04
Arxon777: To było na prawdę takie banalne?
2 lis 16:05
Arxon777: A w zadaniu jest wyznacz to znaczy, że nie musimy podać konkretnej liczby?
2 lis 16:09
ICSP: Na koniec a się skróci, więc wyjdzie konkretna liczba.
2 lis 16:10
Jerzy:
Musimy,popatrz 16:04 jak to zrobić.
2 lis 16:11
Arxon777: − pierwiastek z dwóch
2 lis 16:28
ICSP:
2 lis 16:29