Rozwiąż nierówności
Alicja: a) (√x+3):2 = 24√x+3−2
t=4√x+3 , x≥−3, wynik to 13,
b) (2x−3)2 > (x+2)2
c) x2 −4x−6=√2x2−8+12
d) (−x−5)(5+x) − 9x ≤ 2(x−1)2
2 lis 15:39
Alicja: Niekoniecznie nierówności, bo również rownania, przepraszam.
2 lis 15:40
ICSP: a) Wystarcz podstawić i rozwiązać równanie kwadratowe ( √x + 3 = t2 )
b) Wzór na różnice kwadratów.
c) Najpierw mnożysz nierówność stronami przez 2.
2x2 − 4x − 12 − 2√2x2 − 8x + 12 = 0 // + 24
2x2 − 4x + 12 − 2√2x2 − 8x + 12 − 24 = 0
t = √2x2 − 8x + 12
t2 − 2t − 24 = 0
Dalej prosto
d) Należy wszystko wymnożyć i uporządkować.
2 lis 15:53
janek191:
W c) jest źle
2 lis 18:02