Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie
Temudżyn: Odległość między miastami A i B wynosi 540 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę długość w czasie o
trzy godziny krótszym niż pociąg osobowy.
Prędkość ekspresu jest większa od prędkości pociągu osobowego o 30 km/h.
Oblicz średnie prędkości obu pociągów.
2 lis 14:54
marrro: osobowy: v, t
ekspresowy v+30, t − 3
vt=540
(v + 30)(t − 3) = 540
t = 540/v
(v + 30)(540/v −3)=540 ⇒ 540−3v + 16200/v − 90 = 540 ⇒ 3v2 + 90v − 16200
Po rozwiązaniu równania kwadratowego otrzymujemy v = 60, t = 9 dla osobowego czyli
v = 90 i t = 6 dla ekspresu
2 lis 15:28
2 lis 15:29