Pole spoko, ale jak obwód? :-)
marrro: W trójkącie ABC dane są: |BC|=a, |AB|=c, ∠ABC=β. Okrąg przechodzący przez punkty B i C
przecina boki AB i AC w takich punktach D i E, że pole czworokąta BCDE stanowi 75% pola
trójkąta ABC.
Wyznaczyć obwód i pole czworokąta.
2 lis 14:45
Mila:

α+β+γ=180
o
1) czworokąt BCED wpisany w okrąg⇔
x+β=180
o i y+γ=180
o
x=180−β i y=180−γ
∡AED=180−x=180−(180−β)=β
∡ADE=180−y=γ⇔
ΔADE∼ΔABC − oblicz skalę podobieństwa
=============
Dalej poradzisz sobie ?
2 lis 17:35
marrro: Jeśli EC=AC−c/2, a AC liczymy z tw. cosinusów oraz BD=c−AD i AD też z tw. cosinusów, to sobie
poradziłem.
Pytanie czy EC i BD, a wcześniej AC i AD można policzyć sprytniej, żeby nie wychodziły takie
nieładne wyniki?
2 lis 23:20
Mila:
Oblicz |AC|=b i wstaw do wzoru na obwód czworokąta
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
Obw=a+c− |
| b+b− |
| c+ |
| a= |
| a+ |
| c+ |
| b |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lis 00:12
marrro: Ok, do policzenia obwodu, dzięki Twojemu pierwszemu wpisowi doszedłem.
Moje poprzednie pytanie niepotrzebnie rozbudowałem

Stosując Twój zapis powinno brzmieć
prościej − czy b można sprytniej wyliczyć niż z twierdzenia cosinusów (bo to taki nieładny
pierwiastek wychodzi)?
3 lis 00:51
Mila:
Wiem o co pytałeś wcześniej.
Wczoraj i teraz nic prostszego nie przychodzi mi do głowy.
(liczyłam też inaczej, ale to nie było prostsze)
3 lis 17:35