matematykaszkolna.pl
Pole spoko, ale jak obwód? :-) marrro: W trójkącie ABC dane są: |BC|=a, |AB|=c, ∠ABC=β. Okrąg przechodzący przez punkty B i C przecina boki AB i AC w takich punktach D i E, że pole czworokąta BCDE stanowi 75% pola trójkąta ABC. Wyznaczyć obwód i pole czworokąta.
2 lis 14:45
Mila: rysunek α+β+γ=180o 1) czworokąt BCED wpisany w okrąg⇔ x+β=180o i y+γ=180o x=180−β i y=180−γ ∡AED=180−x=180−(180−β)=β ∡ADE=180−y=γ⇔ ΔADE∼ΔABC − oblicz skalę podobieństwa ============= Dalej poradzisz sobie ?
2 lis 17:35
marrro: Jeśli EC=AC−c/2, a AC liczymy z tw. cosinusów oraz BD=c−AD i AD też z tw. cosinusów, to sobie poradziłem. Pytanie czy EC i BD, a wcześniej AC i AD można policzyć sprytniej, żeby nie wychodziły takie nieładne wyniki?
2 lis 23:20
Mila:
 1 
ΔADE∼ΔABC w skali k=

2 
 1 
Obw. ΔADE=

obw.ΔABC
 2 
Oblicz |AC|=b i wstaw do wzoru na obwód czworokąta
 1 1 1 3 1 1 
Obw=a+c−

b+b−

c+

a=

a+

c+

b
 2 2 2 2 2 2 
3 lis 00:12
marrro: Ok, do policzenia obwodu, dzięki Twojemu pierwszemu wpisowi doszedłem. Moje poprzednie pytanie niepotrzebnie rozbudowałem Stosując Twój zapis powinno brzmieć prościej − czy b można sprytniej wyliczyć niż z twierdzenia cosinusów (bo to taki nieładny pierwiastek wychodzi)?
3 lis 00:51
Mila: Wiem o co pytałeś wcześniej. Wczoraj i teraz nic prostszego nie przychodzi mi do głowy. (liczyłam też inaczej, ale to nie było prostsze)
3 lis 17:35