ostosłup
maxim: Narysuj siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
o krawędzi bocznej 12 cm i nachylonej pod kątem 70 do krawędzi podstawy.
Wyszło mi że H=10 cm czy dobrze zrobiłam rysunek
2 lis 13:19
V: pokaż to ocenimy
2 lis 13:19
maxim:

czy dobrze zaznaczylem kąt 70 stopni ?
2 lis 13:23
2 lis 13:26
Rumbarak :
Przy kącie 20
o lezy przyprostokatna x
2 lis 13:28
2 lis 13:29
maxim: z tego otrzymalem pół krawedzi upodstawy i razy 2 mam więc krawedz podstawy 8,208√2 potem
z przekątenj na kwadrat da√2 i z pitagorasa. Nie wiem tylko czy kat dobrze zaznaczyłem bo
to wszytsko od tego zależy
2 lis 13:30
maxim: Rumbarak mozesz mi narysować który to kąt ?
2 lis 13:31
Rumbarak : Wedlug mnie dobrze zaznaczony
tak miedzy nami .O co sie tak naprawde Tobie rozchodzi ?
2 lis 13:33
Jerzy:
Kąt masz zaznaczony dobrze.
2 lis 13:34
maxim:
2 lis 13:37
maxim: Jerzy czy dobrze obliczylem ,ze H=10,503 cm ?
2 lis 13:38
Rumbarak : A tak . To nalezalo zaznaczyc na poczatku
Nie zrozum mnie zle . Napisz porzadnie tresc zadania .W koncu okaze sie ze trzeba cos innego
policzyc
2 lis 13:40
maxim: treśc jest ok zapomniałam dopisać tylko ze oblicz H ostrosłupa.
2 lis 13:41
Jerzy:
Z treści zadania obliczasz krawędź podstawy.Potem jej przekątną,a na koniec H z tw.Pitagorasa.
2 lis 13:57
Rumbarak : A na drugi raz nie kłam
Zrobiłam Zaznaczyłem
2 lis 14:01
maxim: tak zrobilem ze to sin 20, potem razy 2 i wyszla krawedz podstawy. Nastepnie mając krawedz
podstawyobliczylem przekatna podstawy ze wzoru d=ap
{2} potem pitagoras.Tylko nie wiem czy dobrze mam wyliczenia
2 lis 14:02
Rumbarak : Post 13 : 19
2 lis 14:09
Rumbarak :

x= 12*sin20
o= 12*0,342= 4,104
Wysokosc sciany bocznej h
b= 12*cos20
0= 12*0,9397=11,2764
Podsatwa to kwardrat wiec spodek wysokosci lezy w srodku okregu wpisanego w ten kwadrat
czyli r= polowie dlugosci boku czyli x
H=
√hb2−x2= 10,5
2 lis 14:28
Jerzy:
Przemyśl to jeszcze raz.Z danych w zadaniu obliczasz krawędź podstawy.Do czego potrzebna ci
wysokość ściany bocznej ?
2 lis 14:34
Jerzy:
A rysunek kupy, ....y się nie trzyma.
2 lis 14:35
kola: Jerzy mam polecenie: Narysuj siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
o krawędzi bocznej 12 cm i nachylonej pod kątem 70 do krawędzi podstawy. Oblicz wysokość
ostroslupa.
Nie robiłem wysokości ściany tylko krawedz podstawy z sinusa, potem przekątną podstawy
i z pitagorasa otrzymałem wysokość ostrosłupa.Nie wiem czy ten kat jest dobrze zrobiony i
wyliczenia ok
2 lis 18:56
Rumbarak : Moze ktos napisze co jest zlego w moim sposobie policzenia wysokosci tego ostroslupa ?
2 lis 18:57
kola: Rumbarak mi wlasnie wyszlo tak jak piszesz i dlaczego to jest złe ?
2 lis 19:01
Rumbarak : Masz policzone dobrze
Tylko ja policzlem innym sposobem
2 lis 19:03
kola: no ale twoj sposób jest logiczny ja go załapałem i tez tak można zrobić przynajmniej tak mi się
wydaje.
2 lis 19:09
Mila:

α=70
o
1)
W ΔSEC:
h=12*sin 70
o
2) W ΔSOE:
H
2+(12cos(70
o))
2=(12*sin 70
o)
2
H
2+144cos
270
o=144sin
270
o−144cos
270
o
H
2=144*(sin
270−cos
270)=144*(2sin
270−1)
H≈12*
√0.766
H≈10,5
=========
2 lis 21:51
maxim: | | EC | | 1 | |
mila ale mozna tez w ΔSEC zrobic sin 200 i |
| =sin200i wtedy mam |
| Ec jak zrobie |
| | 12 | | 2 | |
*2
to mam krawedz podstawy i dalej przekątną w podstawie na pół i z pitagorasa w ΔSOC, bo wynik
mam jak ty.
2 lis 22:23
Mila:
Oczywiście, że można.

Tak rozwiązuj, abyś miał jak najmniej trudności rachunkowych.
2 lis 22:45