matematykaszkolna.pl
Wartość bezwzględna Patryk: Witam, Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w nierówności |6x−1| < |2x+1| , obydwa wyrażenia są nieujemne dla x ∊ R? (Można wtedy podnieść do kwadratu wyrażenia) Nie do końca rozumiem jak się to określa czy wyrażenie jest nieujemne czy ujemne. Jeślij podstawimy pod x liczbę dodatnią pod te wyrażenia to wyjdzie faktycznie ≥0, ale jeśli liczbe ujemną pod x wtedy one są ujemne a x ∊R. Mógłby ktoś mi to rozjaśnić jak to działa?
2 lis 12:41
Rumbarak : Z automatu masz przeciez ze wartosc bezwzgledna jest nieujemna czyli przyjmuje wartosci 0 i dodatnie
2 lis 12:46
Patryk: Ok, czyli przy wartościach bezwzględnych zawsze będę mógł podnieść do kwadratu? Bo myślałem o czymś innym, tzn. że liczba w wartości bezwzględnej ma być ≥0 a to strona równania czyli w tym przypadku wynik z wartości bezw.ma taka być czyli zawsze
2 lis 12:51
Rumbarak : tak bedziesz mogl podniesc do potegi drugiej tylko musisz uwazac gdy masz dzielenie (nie wolno dzielic przez 0 )
2 lis 12:54
Adamm: |x| jest tak zdefiniowana, że zawsze mamy |x|≥0 Jeśli x≥0 to |x| = x ≥ 0, a jeśli x<0 to |x| = −x > 0.
2 lis 12:54
Patryk: Dzięki za wytłumaczenie
2 lis 13:03
V: @Patryku : do kwadratu możesz podnosić co CI się żywnie podoba emotka
2 lis 13:28
Jerzy: Nie tak do końca w przypadku nierówności. −4 < 3 (−4)2 > 32
2 lis 13:32
V: a koniec zawsze trzeba mieć na uwadze emotka
2 lis 13:54
V: nie wiem skąd się wzięło pytanie o podnoszenie do kwadratu ale rozwiązaniem nierówności
 1 
|6x − 1| < |2x + 1| jest przedział 0 < x <

2 
2 lis 14:00