Udowodnij przez indukcję,
wojsko: Udowodnij przez indukcję, że liczba 11n– 4n
jest podzielna przez 7 dla
wszystkich n∊N
2 lis 12:36
Adamm: zacznij chociaż
2 lis 12:52
Jerzy:
Żołnierzu, na początek pokaż,że teza jest prawdziwa dla n = 1. To będzie twój wkład własny.
2 lis 13:08
janek191:
1) n = 1
111 − 41 = 7 ok
2) Zakładamy, że 7 I ( 11n − 4n) czyli 11n − 4n = 7 k, k − liczba naturalna
czyli mamy 11n = 7 k + 4n
3) mamy pokazać,że 7 I (11n+1 − 4n+1)
11n+1 − 4n+1 = 11*11n − 4*4n = 11*( 7 k + 4n) − 4*4n =
= 11*7 k + 11* 4n − 4*4n = 7*11 k + 7*4n = 7*( 11 k + 4n) − liczba podzielna przez 7
ckd.
2 lis 18:14