le można utworzyć ciągów długości n złożonych
prosze : Ile można utworzyć ciągów długości n złożonych z cyfr 0, 1 i 2 tak, by
żadne dwie jedynki nie stały obok siebie?
2 lis 12:33
Adamm:
an − ilość ciągów długości n złożonych z 0, 1, 2 takich że żadne dwie jedynki
nie stoją obok siebie
a1 = 3
a2 = 8
Jak takie ciągi (długości n) się tworzy?
Możemy mieć 0, 1 lub 2 na ostatnim miejscu. Ciągów z 0 lub 2 na ostatnim miejscu
jest 2an−1. Jeśli jest 1, to na przedostatnim miejscu mamy 0 lub 2, i dalej jest tak samo.
Tutaj mamy 2an−2 takich ciągów. Dostajemy rekurencję: an = 2an−1+2an−2
2 lis 13:00