Rozwiązać metodą uzmiennienia stałej i przewidywania
Jan: Rozwiązać metoda uzmiennienia stałej i przwidywania.
Proszę o sprawdzenie 2 metod:
y'−2xy=x (RN)
y'−2xy=0 (RJ)
p(x)=−2x
∫p(x)=−x
2
y=Ce
x2 (RORJ)
Uzmiennienie stałej:
y'=C'(x)e
x2+C(x)2xe
x2
C'(x)e
x2+C(x)2xe
x2−C(x)2xe
x2=x
C'(x)e
x2=x
C'(x)=xe
x2
| | ⎧ | f=x g'=ex2 | |
| C(x)=∫xex2 dx= | ⎩ | f'=1 g=1/2xex2 | =x*1/2xex2−∫1/2xex2 dx=
|
1/2x
2e
x2−1/2∫xe
x2 dx=
Tu nie wiem co zrobić, chyba coś źle z całką proszę o pomoc
2 lis 12:26
Adamm:
C(x) = ∫ xe−x2 dx
podstaw u = −x2
2 lis 12:48
Jerzy:
C’(x)e
x2 = x
i tutaj zbłądziłeś.
2 lis 12:58
Jerzy:
A całkę licz tak, jak podpowiada Adamm, a nie przez części.
2 lis 13:01
Adamm:
Hmm. Jak się tak dobrze zastanowić, to całkowanie przez podstawienie to szczególny
przypadek całkowania przez części.
2 lis 13:04
Adamm: zwykła dygresja
2 lis 13:04
Jerzy:
Każda metoda jest dobra,byleby prowadziła do sukcesu.
2 lis 13:05
V: cel uświeca środki
2 lis 13:20
Mariusz:
Szczególny przypadek ?
Całkowanie przez podstawienie jest wyprowadzane z pochodnej złożenia
a całkowanie przez części jest wyprowadzane z pochodnej iloczynu
więc czy ja wiem czy można je nazwać szczególnym przypadkiem
∫ xe−x2 dx
W tej całce dobrym pomysłem jest podstawienie bo
pochodna (−x2)' jest iloczynem pewnej stałej i właśnie tego x który jest czynnikiem
funkcji podcałkowej
Dodatkowo e−x2 jest złożeniem funkcji ex oraz (−x2)
3 lis 03:04
Jan: ∫xe−x2=−1/2e−x2
y=C(x)ex2
y=−1/2e−x2*ex2=−1/2
y=Ce−x2 −1/2
Czy to jest rozwiązanie metodą uzmiennienia stałej ?
6 lis 12:07
Jan: Metoda przewidywania:
(RN) y'−2xy=x
(RJ) y'−2xy=0
(RORJ)= y=Cex2
q(x)=x
(RSRN) y=A
y'=0
0−2xA=x
−2xA=x
−2A=1⇒A=−1/2
Proszę o pomoc w tej metodzie oraz informacje czy metoda uzmiennienia stałej została policzona
dobrze
7 lis 16:44