Dany jest ciąg określony następującym równianiem rekurencyjnym
smutnyziomek: Dany jest ciąg określony następującym równianiem rekurencyjnym
k{a0=2 &a1=5 &an=5an−1−6an−2 :n ≥2
Udowodnij przez indukcje, że an=2n+3n dla wszystkich n ∊N
2 lis 00:54
smutnyziomek: ⎧ a1=2
⎨ a2=5
⎩ a3=5an−1−6an−2 :n ≥2
2 lis 00:55
Mariusz:
Chyba jednak indeksowanie zaczynasz od zera inaczej musiałbyś udowadniać
Zaczynasz od sprawdzenia dla jakiegoś początkowego n=k
0
Zakładasz że równość jest spełniona dla pewnego k > k
0
Sprawdzasz czy z założenia że równość jest spełniona dla pewnego k > k
0
wynika że jest spełniona także dla n = k + 1
2 lis 01:26