Rozwiąż równanie, wyznaczając niewiadome x i y.
Mateusz: (1−i)x+(1+i)y=8i
1 lis 21:32
Adamm:
a+bi = c+di, gdzie a, b, c, d∊R ⇔ a = c, b = d
i. e. masz układ dwóch równań
1 lis 21:39
Mariusz:
x+y=0
−x+y=8
1 lis 21:39
Mateusz: Doszedłem do tego etapu co Mariusz. Następnie z drugiego równania wyszło mi y=8+x, y
podstawiłem do pierwszego równania i wyszło mi x2=−8, i nie wiem co dalej. Rozwiązaniem
zadania powinno być x=−4, y=4.
1 lis 21:47
Mariusz:
To jest układ równań liniowych więc nie wiem jak ci wyszło x2=−8
Wystarczy dodać równania stronami aby wyeliminować jedną niewiadomą
Aby obliczyć drugą wystarczy wstawić do jednego z równań tę już wyliczoną
1 lis 21:52