matematykaszkolna.pl
oblicz lola456: Polecenie to oblicz i przedstaw w najprostszej postaci, nie wiem jak obliczyć pierwszą część z arcsin arcsin(sin7) − arccos( −12 ) Bardzo proszę o pomoc
1 lis 20:02
Mariusz: Argumenty w stopniach czy radianach ? 7−2π leży w pierwszej ćwiartce czyli należy do zbioru wartości arcus sinusa
 1 1 
arccos(−

)=π−arccos(

)
 2 2 
 1 π 
arccos(−

)=π−

2 3 
 1  
arccos(−

)=

2 3 
Wynik to

7−2π−(

)
 3 

7−

3 
chyba że argument był w stopniach
1 lis 20:16
lola456: o dziękuję bardzo emotka argument to była po prostu liczba 7. Mam jeszcze pytanie, czy jeżeli mam takie równania z funkcjami cyklometrycznymi to muszę do argumentów dodawać odejmować pewne wartości aby same argumenty mieściły się w odpowiednich przedziałach?
1 lis 20:20
Mariusz: Zapewne wiesz że funkcje trygonometryczne są okresowe i gdybyś przyjęła(przyjął) jako dziedzinę funkcji trygonometrycznych cały zbiór liczb rzeczywistych to taka funkcja nie spełniałaby założeń dla istnienia funkcji odwrotnej
1 lis 21:12
Mariusz: Matematyka to nie Python żeby funkcja zwracała więcej niż jedną wartość
1 lis 21:17
lola456: Tak, to wiem tylko że np. 7 nie należy do dziedziny arcsin(sinx) a mimo to można policzyć taką wartość
1 lis 21:54
ABC: http://www.kowalskimateusz.pl/materialy/wzory3.1.pdf paragraf 2.4 masz odpowiedni wykres
1 lis 22:00