Suma szeregu, zbieżność
Dominis: Wyznaczając sumę szeregu, zbadać jego zbieżność.
| | 2n+(−1)n | |
N dąży do nieskończoności dla n=1: |
| |
| | 3n | |
| | (2n)*2+(−1)n(−1) | | 3n | |
Liczę q: |
| * |
| |
| | (3n)*3 | | (2n)+ ((−1)n) | |
| | (2n)*2+((−1)n)*(−1) | |
q wychodzi mi: |
| |
| | (2n)*3+3((−1)n) | |
I nie wiem co dalej z tym q. Przecież nie podołam jak takie coś wstawię.
1 lis 19:13
ICSP: Czym jest q ?
| | 2n + (−1)n | | 2 | |
| |
| | ≤ 2 * ( |
| )n |
| | 3n | | 3 | |
Na mocy kryterium porównawczego szereg jest zbieżny dlatego.
| | 2n + (−1)n | | 2 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ ( |
| )n + ∑ (− |
| )n = ... |
| | 3n | | 3 | | 3 | |
1 lis 19:16
Dominis: q jest ilorazem ciągu geometrycznego. Właśnie − a to nie jest taki ciąg. W zadaniu koniecznie
muszę wyznaczyć sumę.
1 lis 19:40