liczby_zespolone
liczby_zespolone: | | | |
Korzystając ze wzoru (cosx + i sinx)n = ∑ (od k=0 do n) | cosn−k (i sin x)k = cos nx |
| | |
przedstaw cos4x oraz sin 4x za pomocą cosx oraz sin x.
Prawidłowa odpowiedź to:
cos4x = cos
4x − 6cos
2x sin
2x + sin
4x
sin4x = 4cos
3x sinx − 4cosx sin
3x.
Mogę prosić o pomoc? Nie wiem, od czego zacząć. Wszelkie wskazówki mile widziane.
1 lis 17:15
Adamm:
(cosx+isinx)4 = ...
i bierzesz część rzeczywistą odpowiednio zespoloną
1 lis 17:17
liczby_zespolone: Chyba nie rozumiem, mogę prosić o jakiś dalszy krok? Dopiero zaczynam liczby zespolone
1 lis 17:28
Adamm: (cosx+isinx)4 − oblicz
1 lis 17:34
Mila:
1) (cosx+isinx)
4=cos(4x)+i sin(4x) z wzoru de Moivre'a
| | | | | |
2) (cosx+i sinx)4=cosx4+ | *cos3x*(isinx)1+ | *cos2x*(isinx)2+ |
| | | |
| | | |
+ | *cos1x*(isinx)3+(isinx)4= |
| | |
=cos
4x+4*cos
3x*sinx *i−6cos
2x*sin
2x−4cosx*sin
3x*i+sin
4x
Porządkujemy:
((cosx+i sinx)
4=(sin
4x+cos
4x−6cos
2x*sin
2x)+i*(4cos
3x*sinx−4cosx*sin
3x)
porównanie :
cos(4x)+i sin(4x)=(sin
4x+cos
4x−6cos
2x*sin
2x)+i*(4cos
3x*sinx−4cosx*sin
3x)
============================================================
1 lis 17:35
liczby_zespolone: Ojej, dziękuję, już rozumiem!
Postępując analogicznie, chcę zrobić inny przykład: cos5x i sin5x. Myślę, że jestem już w
stanie. Wychodzi mi cos5x=cos
5x−10cos
3x sin
2x + 5cosx sin
4x oraz sin5x = 5cos
4x sinx −
10cos
2x sin
3x + sin
5x.
Wynik mi się zgadza, tylko pozostaje dalsza część zadania. Na podstawie otrzymanych zależności
| | π | | π | |
mam obliczyć wartość cos |
| i sin |
| . Mogę prosić o jakąś wskazówkę, jak się za to |
| | 5 | | 5 | |
zabrać?
1 lis 17:46
Mariusz:
Przepisz wyrażenie odpowiadające wartości cos(5x) tak aby nie zawierało sinusów
a wyrażenie odpowiadające wartości sin(5x) nie zawierało cosinusów
Dostaniesz wtedy równania z których będziesz mógł wyliczyć wartości
| | π | |
Przydatna będzie jedynka trygonometryczna oraz to że |
| leży w pierwszej ćwiartce |
| | 5 | |
1 lis 17:57
liczby_zespolone: Uh, cos5x mam jako 20cos5x−20cos3x+5cosx. Ktoś wie, czy to jest dobrze jak na razie?
1 lis 18:14
Mariusz:
Na pewno nie pomyliłeś się przy przepisywaniu ?
1 lis 18:21
liczby_zespolone: Tak mi wyszło po zamianie ze wzoru na podwójny sinus
1 lis 18:30
Mariusz:
Jaki podwójny sinus ?
Miałeś przepisać już znalezione wyrażenie
cos5x−10cos3x sin2x + 5cosx sin4x
tylko za pomocą cosinusa korzystając z jedynki trygonometrycznej
a może chodziło ci o czynnik sin4x który może być zapisany jako
(sin2x)2 a następnie (1−cos2x)2
Spróbuj jeszcze raz skup się na współczynniku przy cos5x
bo pozostałe współczynniki są dobre
1 lis 18:40
liczby_zespolone: Jednak wyszło mi cos5x=6cos5x−10cos3x+5cosx. Co z tym teraz mam zrobić?
1 lis 18:40
liczby_zespolone: = cos5x − 10cos3 10 cos5x + 5cosx − 5 cos5x = 6 cosx − 10 cos3x + 5 cos x
1 lis 18:42
liczby_zespolone: Głupi błąd... jednak 16cos5x − 20cos3x + 5cosx
1 lis 18:47
Mariusz:
No to policzmy te współczynniki razem
cos5x : 1−10(−1)+5(1)=16
cos3x :0−10+5(−2)=−20
cosx : 0−10(0)+5(1)=5
1 lis 18:50
liczby_zespolone: Tak, tak, dziękuję, już mi tak wyszło! Tylko nie wiem, co dalej teraz z tym zrobić
1 lis 18:52
Mariusz:
Wynik z 1 lis 2019 18:47 wyszedł ci dobry
Teraz twoim 5x jest π
i więc po prawej stronie równości będziesz miał wartość cos(π)
1 lis 18:54
liczby_zespolone: Dlaczego 5x to π?
1 lis 18:55
liczby_zespolone: Aaaa, już rozumiem
1 lis 18:57
Mariusz:
Jak już napiszesz swoje równanie to proponuję zgaduj zgadulę
czyli szukanie wymiernych pierwiastków aby obniżyć stopień równania
1 lis 19:01
liczby_zespolone: Przecież to jakiś dramat
1 lis 19:04
liczby_zespolone: Niby działa dla cosx=−1
1 lis 19:05
liczby_zespolone: Czy dla tego dziwnego czegoś działa Horner? Współczynniki mi wyszły po podzieleniu: −16, −4, 4,
1, 0, ale w tym przypadku to nawet nie wiem, jak to zapisać.
1 lis 19:10
Mariusz:
No to wyciągnij czynnik cosx + 1 przed nawias
ale jeszcze sprawdzę
16 0 −20 0 5 1
−1 16 −16 −4 4 1 0
zatem twoje równanie wygląda następująco
(cosx + 1)(16cos4x − 16cos3x − 4cos2x + 4cosx + 1)=0
Musisz dalej rozkładać
Pamiętasz co napisałem ci o pierwszej ćwiartce ?
Odgadnięte rozwiązanie musisz odrzucić
Dlaczego je dostałeś ?
Zapewne wiesz że cosx jest okresowy więc cos5x=cos(5x+4π)
a skoro 5x = π to cos5x = cos(5π)
16cos4x − 16cos3x − 4cos2x + 4cosx + 1=0
Rozwiązywanie tego równania zacznij od podstawienia które
wyzeruje współczynnik przy cos3x
1 lis 19:22
liczby_zespolone: DZIAŁA! DZIĘKUJĘ BARDZO!
1 lis 19:34
Mariusz:
Tak cosx+1 można traktować jak dwumian więc schemat Hornera działa
Już korzystałeś z dwumianu Newtona i to nawet dla n = 4
(a+b)
4=a
4+4a
3b+6a
2b
2+4a
3b+b
4
16(a+b)
4=16a
4+64a
3b+96a
2b
2+64a
3b+16b
4
Jeżeli przyjmiemy że a=cosx
to b możemy wyznaczyć w następujący sposób
64cos
3xb−16cos
3x=0
64b−16=0
Zatem podstawienie którego mógłbyś użyć to
Po tym podstawieniu równanie znacznie się uprości
1 lis 19:39
liczby_zespolone: Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc! Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ten wzór, który jest na
samej górze w treści zadania (z symbolem ∑) ma jakąś swoją nazwę? Chcę doczytać kilka rzeczy
na ten temat, a nie mam pojęcia, co wpisać w wyszukiwarkę.
1 lis 20:10
Mila:
5x=π
| | π | | π | | π | |
sin(π)=16sin5 |
| −20sin3 |
| +5sin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | π | | π | | π | |
16sin5 |
| −20sin3 |
| +5sin |
| =0 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
t*(16t
4−20t
2+5)=0⇔
(16t
4−20t
2+5)=0
Δ=80
| | 20−4√5 | | 20+4√5 | |
t2= |
| lub t2= |
| |
| | 32 | | 32 | |
| | 5−√5 | | 5+√5 | |
t2= |
| lub t2= |
| |
| | 8 | | 8 | |
0<t<0,78
t=U{
√5−√5{2
√2}
1 lis 20:19
Mariusz:
Tak to jest właśnie dwumian Newtona tylko zastosowany do dwumianu (cosx+isinx)
W literaturze anglojęzycznej nazywają go Binomial theorem albo Binomial expansion
1 lis 20:22
Mila:
| | π | | √5−√5 | | √10−2√5 | |
sin |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 2√2 | | 4 | |
1 lis 20:23
liczby_zespolone: Dzięki Wam obu! Miłego wieczoru!
1 lis 20:27
Mariusz:
Mila czemu aż tak ograniczać przedział dla sinx ?
| | π | |
Czy nie wystarczy to że |
| leży w pierwszej ćwiartce , wtedy ze znanego wierszyka ... |
| | 5 | |
1 lis 20:35